Rein Rannap kasutab tänavusel klaverituuril videokordusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Rannap ja Mihkel Mattisen istuvad ühe klaveri taha.
Rein Rannap ja Mihkel Mattisen istuvad ühe klaveri taha. Foto: Erakogu

Pianist Rein Rannap on järgmisel nädalal algavale kontserttuurile kompanjoniks võtnud pianist Mihkel Mattiseni, kelle mänguoskust hindab ta sama heaks kui enda oma.

Nagu viimasel tosinkonnal aastal, ei jäta Rein Rannap ka sel suvel klaverimuusikasõpru värske külakostita, ta läheb külla 15sse kirikusse üle Eesti, kus mängib ajatuid klaverihitte kolmest sajandist, lisades programmi ka oma uusimat loomingut, mis kõlab üsna popilikult.

«Valitud lood on üsna lühikesed, nii 3-5 minutit,» märgib Rannap, ning lubab igal kontserdil improvisatoorset esinemist, selgitades: «noodid mängime ära muidugi täpselt, kuid meeleolu ja esitus saavad olema erinevad.»

Rannap ja Mattisen istuvad siis ühe kontsertklaveri taga, kus, olenevalt loost, mängib üks kõrgemaid noote esitavatel ja teine madalamaid noote esitavatel klahvidel. «Mõnes loos lähevad käed risti,» muigab Rannap ja lubab tänavusel tuuril tehnilist uuendust. Nimelt saab kontserdikülastaja jälgida pianistide kätteosavust suurelt ekraanilt, kuhu toodab pilti kaamera, mis vaatab otse ülevalt klaveri klahvidele, nii et 10 sõrme ja 88 klahvi kokkupuutes sündiva muusika teke on hästi vaadeldav. Ehk siis kasutatakse reaalselt toimuva taasesitust videotehnika abil.

Rannapi arvates ongi tema kontsertidel oluline, et kontserdikülastajal oleks lisaks kvaliteetsele muusikale, mida kuulata, võimalik ka vaadata midagi huvitavat. Nii sätivad esinejad klaveri igas kontserdikohas kõrgemale poodiumile (et paremini näha oleks), kannavad erksates toonides ülikondi ning samuti räägivad esitusele tulevate lugude kohta juttu. Selle kohta, et kontserdid on kirikutes, mainib Rannap naljatades, et inimesed leiavad need torni järgi hõlpsasti üles, lisades tõsimeeli, et loomulikult on akustika pühakodades väga hea.

8-23. juulini toimuvad kontserdid kestavad ilma vaheajata pisut alla pooleteise tunni, täpse kava leiab aadressilt rannap.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles