Pärimusmuusika ait pakub Mehhiko hõngu

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAKALA01:   : VILJANDI, EESTI, 23OCT09
Pärimusmuusika ait.
er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA
SAKALA01: : VILJANDI, EESTI, 23OCT09 Pärimusmuusika ait. er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuntud Mehhiko kunstnik Leno Morfin avab 10. juulil kell 18 pärimusmuusika aidas näituse "Jäljed". Maale saadab autoriluulega maia-kitshee poeet Humberto Ak`abal.

Ühte ruumi kokkupanduna toob Morfini ja Ak´abali looming meieni suure sõõmu Kesk-Ameerika ürgset elutunnet tänapäevas, millest võiksid jõudu ja mõtteainet ammutada ka siinsed kultuuriloost hoolivad inimesed.

Kunstnik Leno Morfin sündis 1954. aastal Mehhikos Pihuamo nimelises külakeses Sierra Madre mäeahelikus. Kaasasündinud loomevajadus ilmutas end varakult: 16-aastaselt harjutas Leno kätt kingsepana, maalis ja voolis puuskulptuure. 1994. aastal avastas Leno loomingu Chicagos prantsuse skulptor Louis Durot, kes järgnevail aastail tutvustas leitud talenti maailmale.

Sellest ajast on Morfin avanud arvukalt näitusi Euroopas, Hiinas, Ameerika Ühendriikides ja Mehhikos. Tema maalid on elamus. Puhaste värvide ja haaravate kujunditega abstrakt, isiklik ning emotsionaalne. Eestis on Leno Morfin esimest korda. Suur osa siin eksponeeritud akrüülmaalidest valmis tänavu juunis Jänedal.

Kirjanik Humberto Ak´abal sündis 1952. aastal Guatemaalas, Momostenango mägikülas. Vere, keele ja meele poolest kitshee, esindab Ak´abal ühte kahekümne ühest maia põlisrahvast riigis.

Alates 1990. aastast on Ak`abalilt ilmunud 15 luulekogu ja 12 isiklikku antoloogiat. Talle on antud rahvusvahelisi luuleauhindu ning tema loomingut on tõlgitud prantsuse, inglise, itaalia, saksa, hollandi, portugali, katalaani, rootsi, heebrea, jaapani ning ungari keelde.

See põlisameeriklasest autor on osalenud luulefestivalidel Euroopas, Aasias ja Ameerikas. Humberto Ak`abali kitshee keeles kirjutatud looduslähedane luule kõlab eestlasele ehk ootamatultki koduselt, toob äratundmise läbivates teemades, nagu ka vormis, selle värskendavas lihtsuses. Ak`abali luuleloomingus avaldub kitshee rahva põline omailm ning autori sügav keeleline ja kultuuriline tundlikkus.

Kitsheedelt, kolumbuse-eelse Ameerika põliskultuurilt jõudis eesti lugejani 1999. aastal Ruth Liase vahendusel pühade loomismüütide kogu „Popul Vuh". Humberto Ak´abali luuletused on näituse tarvis eesti keelde tõlkinud Maris Kilk.

Näitus on Viljandis pärimusmuusika aidas avatud 18. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles