Jalgpalli MM kergitab Brasiilias hinnad taevasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalli MM.
Jalgpalli MM. Foto: SCANPIX

Lõuna-Ameerika riikides on turistide dollarid või eurod kõva valuuta, kuid mitte Brasiilias.

Brasiilias on üsna kõrged hinnad ning 12. juunil seal algavad jalgpalli maailmameistrivõistlused kergitavad hindu veelgi, edastab news.com.au.

Populaarse caipirinha kokteili eest tuleb välja käia kümme dollarit, juustuburgeri eest 18 dollarit ning peperoni pitsa eest 37 dollarit.

«Rio de Janeiro hinnad on absurdsed. Mulle meeldib Brasiilia, kuid see ei ole paradiis,» lausus aasta Brasiilias elanud norralanna Maria Anda.

Jalgpalli MM kergitab veelgi hindu, sest nõudmine toidu, teenuste ja majutuse järgi on suur.

Brasiilia majandusteadlase Getulio Vargase sõnul peaks jalgpallituristidel olema üsna paks rahakott, kui nad soovivad MMil mitte just kõige viletsamat kogeda.

«Brasiilias on kõik kallim kui USAs või Euroopas, samas aga on kvaliteet viletsam,» lausus Alcadipani.

Brasiilia ööbimiskohad püüavad teenida jalgpallituristidelt maksimaalset tulu. Öö hotellis maksab keskmiselt 445 dollarit. Kui lisada veel muud kulutused, siis võib igal Brasiilias viibitud päeval keskmiselt kuluda 682 dollarit.

«MMi hinnad on absurdsed. Brasiiliast tasub suveniirina kaasa osta vaid bikiine, suhkruroolikööri cachacat ning paari kohalikke sandaale. Kuidas brasiillased kõrgete hindade tingimustes hakkama saama peavad? Välismaal elava brasiillasena pean kõrgeid hindu röövimiseks,» lausus Belgias elav brasiillanne Gillian Santos.

Majandusekspertide sõnul jätkavad hinnad kasvamist, kuna nõudmine on suurem kui pakkumine.

Brasiilias on viimase kümne aastaga umbes 40 miljonit inimest jõudnud varasemast paremale majanduslikule järjele. Seda tugeva majanduse ja valitsuse programmide toel.

Maailmapanga andmetel kasvas Brasiilias aastatel 2009 – 2012 keskmine sissetulek 40 protsendi võrra. Kui varem oli aastane sissetulek 8140 dollarit, siis nüüd on 11 630 dollarit.

See tõi kaasa tarbimise suurenemise, kuid ka hinnaralli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles