Kuu koosneb Maa ja Theia jäänustest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu
Kuu Foto: SCANPIX

Teadlased said uut kinnitust teooriale, mille kohaselt tabas 4,5 miljardit aastat tagasi Maad kosmiline suur objekt, mis põhjustas Kuu tekke.

Saksamaa teadlased uurisid USA kosmoseagentuuri NASA Apollo missioonide 11, 12 ja 16 poolt Kuult toodud kivimeid, edastab Daily Mail.

Kivimiuuringud näitasid, et Maad tabas massiivne objekt. Kokkupõrke tagajärjel formeerus uus keha ehk Kuu.

Kokkupõrkeobjektile, mis võis olla sama suur kui planeet Marss, anti nimeks Theia.

Theia on Vana-Kreeka müütiline titaan, kelle ema oli kuujumalanna Selene.

Niinimetatud Suure Kokkupõrke teooria kohaselt tekkis Kuu kokkupõrkejäänustest.

Teadlased analüüsisid Kuu kivimites erinevaid hapnikuaatomeid ning leiti, et nende kivimite koostis on Maa kivimitest erinev. See lubas oletada, et Kuu koosneb pooleldi Maast ja pooledi kosmilisest objektist pärit jäänustest.

«Suure Kokkupõrke teooria on üsna populaarne ning nüüd on meil kindel tõend, et oli kokkupõrge, mis pani aluse Kuule. Kriitikutel on jalgealune tuliseks läinud,» lausus Saksamaa Göttingeni Georg Augusti ülikooli geoloog Daniel Herwartz.

Varasemates katsetes teha kokkupõrge kindlaks, keskenduti Kuu kivimites hapniku, titaani, silikooni ja teiste elementide isotoopide uuringule.

Siis leiti, et Kuu kosoneb enamjaolt hiigelobjekti Theia jäänustest. Saksamaa teadlased kasutasid rafineeritumat uurimisthenikat, mis andis uued andmed.

«Nüüdne uuring kinnitas, et Suur Kokkupõrge toimus. Samas saime aimu ka Theia geokeemia kohta. See objekt on sarnane E-tüüpi kondriitidega,» jätkasid teadlased.

Järgmisena plaanitakse teha kindlaks kui palju on Kuus Theia materjali.

Varasemate  arvutimudelite kohaselt peaks Kuus olema Theiat 70 – 90 protsenti, ülejäänud 10 – 30 protsenti on aga pärit Maalt.

Herwartzi sõnul näitavad uued andmed, et Kuu koostis on 50:50 segu Maast ja Theiast.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles