Mis asi on Manhattanhenge?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niinimetatud Manhattanhenge
Niinimetatud Manhattanhenge Foto: SCANPIX

Eile sai USAs New Yorgis Manhattanil näha fenomeni, mis kannab nime Manhattanahenge.

See tekib siis, kui päikese tõus ja loojumine langeb kokku Manhattani ida-lääne suunaliste tänavatega, kirjutab Discovery News.

Selle termini võttis kasutusele kuulus USA astrofüüsik Neil deGrasse Tyson 2002. aastal saadeks selleks inspiratsiooni Briti saarte kuulsast megaliitehitisest Stonehenge`ist.

Manhattanahenge leiab aset enne suvist pööripäeva, mitte selle ajal. Põhjuseks on Manhattani tänavaõrgustiku orientatsioon.

1811. aasta plaani kohaselt ei ole tänavavõrgustik täpselt põhjalõunasuunaline, vaid 29 kraadi ida suunas. Kui see oleks täpne, siis leiaks Manhattanil pööripäevadel aset täpsed päikese ja tänavate joondumised kevadel ja sügisel.

Selline päikesefenomen pööripäevade paiku ei ole omane vaid Manhattanile. Igas linnas, kus on sõrestikuna rajatud tänavatevõrgustik, võib päikesevalgus tänavate suunaga kokku langeda.

Manhattanil on tänavate ääres palju kõrghooneid, mis piiravad tänavaid ja võimaldavad päikesekiirtel langeda teatud suunas.

Manhattanhenge´i päikese loojumise fenomen leiab tavaliselt aset 28. mai kuni 12. juuni vahelisel ajal. Päikese tõusu fenomen aga 5. detsembri – 8. jaanuari paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles