Legendita legend

, kinohuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Russel Crow Robin Hoodina.
Russel Crow Robin Hoodina. Foto: promo

„Robin Hood”
Osades: Russell Crowe, Cate Blanchett, Danny Huston, William Hurt, Max von Sydow
Lavastanud Ridley Scott
2 tundi ja 20 minutit
Hinnang: mööndustega täiesti vaadatav
Vaata kinode kavasid siit.
 

(Kuri)kuulsa inglise lindprii Robin Hoodi kohta on käibel mitmesuguseid legende. Kord on ta oma maast ja varast ebaõiglaselt ilma jäänud aadlik, kord jällegi ristiretkedelt naasnud sõjakangelane. Harvad pole needki juhud, mil teda on kujutatud ülla ja idealistliku vabadusvõitlejana ning ahnete valitsejate poolt raskelt rõhutud lihtrahva õiguste eest seisjana.

Kõiki neid tõlgendusi on tänase päevani ühendanud vähemalt üks omadus, mille järgi on Robin Hood alati võtnud rikastelt ja andnud vaestele. Kuid enam mitte.

Briti lavastaja Ridley Scotti tõlgendus Robin Hoodi seiklustest erineb peaaegu täielikult kogu olemasolevast mütoloogiast ja pole sugugi kindel, kas see on lõppkokkuvõttes ikka vajalik.

On 12. sajand. Robin Longstride (Russell Crowe) on kaugel Prantsusmaal sõdiva Richard Lõvisüdame (Danny Huston) armees lihtne vibukütt, kes peale kuninga langemist lahingus otsustab koos mõne oma kaaslasega kodumaale naasta. Tagasiteel ajavad nad kogemata nurja inglise rüütlitele korraldatud varitsuse ja päästavad tänu sellele mitmed Inglise kroonile olulised reliikviad.

Mitmete kokkusattumuste tulemusena omandavad tavalised sõdurid võitluses langenud aadlike, kelle hulgas on ka Nottinghamist pärit Robin Loxley (Douglas Hodge), identiteedi ja uus legend ongi sündinud.

Robin Hoodi müüt pole kunagi erilisele faktitruudusele pretendeerinud, kuid ometi on teatud seigad selle juures inimestele mällu sööbinud ja südametes koha leidnud.

Ridley Scotti linateos otsustab peaaegu kõiki neid ignoreerida ja keskendub hoopis uue legendi loomisele koos kõige selle juurde kuulduva atribuutikaga, millel pole paljudele omaseks saanud lindprii kujutisega enam mingit pistmist.

Tegelikult ei saa filmi ebaõnnestumist lavastaja Scotti ja peaosatäitja Crowe’i kaela veeretada, sest mõlemad mehed on oma ülesandega hästi hakkama saanud ning vaatajate ette toonud täiesti talutava ajaloohõngulise seiklusfilmi, mis ei hiilga küll tõepärasusega, kuid on sellest hoolimata igati põnev.

„Robin Hoodi” kui legenditõlgenduse läbikukkumise taga on pigem rahaahne filmistuudio, mis lootis peategelase tuntud nime ära kasutades panna aluse kaubamärgile, mida tulevikus halastamatult edasi ekspluateerida. Õnneks ei läinud see neil sellisel kujul päris korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles