Lady Gaga tõttu kukkus kokku rinnavähki põdenud soomlannade fotode lehekülg

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lady Gaga
Lady Gaga Foto: SCANPIX

Maailmakuulsa laulja Lady Gaga Facebooki kirjutis rinnavähki põdenud soomlannade Monokin 2.0 ujumisriieteprojekti kohta tekitas nii suure huvi, et lehekülg kukkus kaks korda kokku.

Projekti taga on kunstnikerühmitus Tärähtänet ämmät, edastab YLE.

Lady Gaga Facebooki leheküljel ilmus soomlannade projekti kohta kirjutis möödunud nädala laupäeval, tuues kaasa ülisuure huvi.

«See kirjutis oli suurepärane. Kunstnikena on meie jaoks tähtis, et oleme suutnud inimesi ja maailmas levinud suhtumist kujundada ja mõjutada,» sõnas kunstnik Vilma Metteri.

Monokin 2.0 fotonäitus on väljas Helsingis fotograafiamuuseumis. Tegemist on kunstnike Katariina Haikala ja Vilma Metteri kunstiprojektiga, mis käsitleb naistele ühiskonna poolt peale surutud käsitlust, milline peab välja nägema ja milline peab olema ilus naine.

Näitusel on fotod naistest, kellelt on rinnavähi tõttu rind eemaldatud. Grupp Soome moeloojaid tegi neile tellimustööna ujumisriided.

Monokin 2.0 tõi esile ka selle, et tavaliselt müüakse trikoosid ja päevitusriideid vaid kahe rinnaga naiste jaoks.

Kunstike sõnul on nendega kontakteerutud maailma paljudest riikidest, kõige kaugemalt Vietnamist. Soovitud on informatsiooni nende rühmituse ja näituse Monokin 2.0 kohta.

«Meie jaoks oli tegelikult üllatus, et see näitus ja teema nii paljusid puudutas, sest rinnavähiteema ei ole uus. Näitasime seda haigust põdenud naisi uuel viisil ja see võis olla suure huvi põhjuseks,» lausus Vilma Metteri.

Kunstnikegrupp Tärähtäneet ämmät on tegutsenud alates 2007. aastast. Grupp esitab oma seisukohti ühiskonna ilmingute kohta ja püüab tekitada provokatiivsete projektidega diskussiooni.

Eriti ollakse aga huvitatud naiste  ning naiste ja meeste võrdõiguslikkuse teemadest.

Pilte vaata siit.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles