Uuring: Soome lastel on keskmisest suurem pea

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: Soome lastel on keskmisest suurem pea
Uuring: Soome lastel on keskmisest suurem pea Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO tehtud uuringu kohaselt on Soome lastel keskmisest suurem pea.

Kui Soomes oleks kasutusel rahvusvaheline peamõõtmise süsteem, siis peaks umbes pooled Soome lapsed saadetama lisauuringutele, kirjutab YLE.

WHO raportis seisab, et soomlased kuuluvad oma pea suurusega maailma suure peaga rahvastiku hulka, mida on 10 – 15 protsenti.

Teada on, et kui laste peakasv kiireneb või aeglustub, siis võib olla see märk kesknärvisüsteemi haigusest.

«Pea suurus on päritav ning selle tõttu ei peaks soomlased muretsema. Kui aga lastel hakkab pea liiga kiiresti kasvama või jääb kasv aeglaseks, siis on põhjust mures olla,» sõnas Soome lastearst Jarmo Salo.

Salo sõnul kasutatakse Soomes laste pea ümbermõõdu kohta kohalikku mõõtmissüsteemi, mitte WHO oma.

Soome viieaastaste tüdrukute peaümbermõõt on keskmiselt 51,5 sentimeetrit ning samavanuste poiste oma 52,5 sentimeetrit. WHO andmetel on viieaastastel tüdrukutel keskmine peaümbermõõt 49,9 sentimeetrit ning poistel 50,7 sentimeetrit.

Täiskasvanud soomlaste peaümbermõõtude kohta andmed puuduvad.

Salo arvates on Soome laste keskmisest suuremale peaümbermõõdule kaks võimalikku selgitust. Esimene on see, et Soome on kunagi ammu immigreerunud keskmisest suurema peaümbermõõduga inimesi ning nende järglased on suurepäisuse edasi andnud oma järglastele.

Teise teooria kohaslet toimus Soome sisserännanutega mutatsioon, kuna suurema pea omanikel oli uutes tingimustes kergem ellu jääda. Samas ei oska asjatundjad selgitada, miks see nii olla võis.

«Soomlased teiste rahvastega segunenud ning geneetiliselt rikastunud. Just pärilikkus on see, mis pea suurust mõjutab,» jätkas asjatundja.

Pea suurusel ei ole samas midagi tegemist intelligentsuse ega nutikusega. Informatsiooni töötleva hallolluse kogus ei sõltu pea suurusest.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles