Mehed eelistavad partnerina oma õe sarnaste näojoontega naist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed eelistavad partnerina oma õe sarnaste näojoontega naist
Mehed eelistavad partnerina oma õe sarnaste näojoontega naist Foto: SCANPIX

Soome Turu ülikoolis tehtud uuring näitas, et mehed eelistava partnerina naist, kelle näojooned meenutavad eelkõige õe, kuid ka ema omi.

Naised seevastu väldivad mehi, kelle näojooned on nende venna või isa näojoontega sarnased, kirjutab iltasanomat.fi.

Erinevate soo esindajate puhul on erinevus, kuidas lapsepõlveaegne sotsiaalne ümbrus ja pere neid mõjutab.

Seda ilmingut käitles Turu ülikooli bioloogiaosakonna teadlane Urszula Marcinkowska oma doktoritöös.

Ta selgitas, kuidas lapsepõlve keskkond mõjutab hilisemat partnerivalikut. Varasemates uuringutes on käsitletud, kuidas inimestel ja teistel imetajatel on viisid, kuidas lähisugulastega järglaste saamist vältida. Lähisugulaste vahel saadud järglased on tavaliselt nõrga tervisega.

Marcinkowska sõnul mõjutab lapsepõlveümbrus, milliseid nägusid peetakse ligitõmbavateks. Hilisemas elus hakatakse otsima neid nägusid, kuna neid seoststakse turvalisusega.

«Uuring näitas, et meestele meeldivad need naised, kelle näojooned meenutavad kas rohkem või vähem nende õdede või ema oma,» selgitas uurija.

Uuring paljastas ka selle, et naistele ei meeldi mehed, kelle näojooned meenutavad nende venna näojooni. Samuti ei vali naised partnerit isa näokuju järgi.

Mitmete varasemate uuringute kohaselt mõjutab näokuju ja näojooned seda, kas inimest peetakse atraktiivseks või mitte, kas temaga tahetakse suhe luua, seksida või abielluda.

Näojoontega seostatakse ka teatud iseloomujooni ning nägu mängib rolli ka tööintervjuul.

Nägude seksikuses ja atraktiivsuses mängivad rolli sümmeetrilisus, mehelikkus või naiselikkus, mitte liiga ilus, mitte liiga inetu, tervis ja nooruslikkus.

Marcinkowska sõnul mängivad rolli näo inetuks või ilusaks pidamisel vaataja enda omadused, nagu näiteks hormoonid, vanus, kultuurikeskkond, paarisuhtestaatus ja lapsepõlve kogemused.

Hormoonide tõttu on meestel tugevam lõug ja otsmik kui naistel. Naisetl seevastu on täidlasemad huuled ja suuremad silmad kui meestel.

«Nende sugudevaheliste erinevuste taga on hormoonid ning neid seostatakse viljakuse ja tervisega. Seksuaalse valiku ja järglaste saamise eesmärki silmas pidades valivadki mehed naise, kellel on näojooned, mis vitavad naissuguhormooni östrogeeni kõrgele tasemele. Naistel östrogeen tõstab viljakust, testosteroon nõrgendab seda,» selgitas uurija.

 Paarisuhtes ei ole aga kõik mustvalge.

«Maskuliinsematel meestel võivad olla paremad geenid, kuid pikaajalise paarisuhte seisukohast ei ole nad hea valik. Nad panustavad suhtesse vähem ja petavad suure tõenäosusega,» nentis teadlane.

Marcinkowska kasutas uuringus silmaliigutusi mõõtvat kaamerat, mille abil jälgis, milliseid meestenägusid naised eelistasid. Naiste silmaliigutused paljastasid, et naised eelistasid feminiinsete näojoontega mehi.

Uuring paljastas ka selle, et vaesemates riikides ei eelista mehed nii tugevalt naiselike näojoontega naisi kui rikastest riikides.

Karmis elukeskkonnas võivad mehed eelistada naisi, kelle näojooned ja muud aspektid kajastavad nende konkurentsivõimet sotsiaalses hiersrhias ning nende võimet hankida perele vajalikke ressursse.

Marcinkowska kaisteb oma väitekirja Turu ülikoolis 2. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles