Hansakohvrid jutustavad kunstnike reisidest

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Linkov Veliki Novgorodist ühendas taieses “Kutse reisile aastasse 2010” sülearvuti kujutise, kohvrid ja videoinstallatsiooni.
Gennadi Linkov Veliki Novgorodist ühendas taieses “Kutse reisile aastasse 2010” sülearvuti kujutise, kohvrid ja videoinstallatsiooni. Foto: Urmas Luik

Neljapäeval enne hansapäevade ametlikku algust avati Pärnu keskraamatukogus läbi kahe korruse kunstinäitus “Hansareisikohver”.

Näituse idee autori, Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudoja vedamisel paluti hansalinnade kunstnikel valmistada kohvriteemaline kunstiteos. Väljapanekule jõudsid 24 kunstniku tööd kaheksast riigist ja 21 hansalinnast.

Iga kunstnik oli lähenenud teemale isikupäraselt ja ootamatultki. Näituselt leiab ümber kohvri loodud suuremõõtmelise skulptuuri, videoinstallatsiooni, on maali, on graafikat, klaasi, puitu ja palju muud, rääkimata Pärnu skulptori Rait Pärja juba tuntuks saanud kohverseast raamatukogu ees platsil.

Hansalinnade kunstiprojekt alustas 2007. aastal Lippstadtis Saksamaal. Nüüdseks on rahvusvaheliste hansapäevade ajal toimunud näitused veel Saksamaal Salzwedelis ja Venemaal Veliki Novgorodis. Hansa Liidu eesistuja, Lübecki linnapea Bernd Saxe hindas Pärnu “Hansareisikohvri” näituse väga põnevaks ja nentis, et iga aastaga lähevad hansapäevade kunstiprojektid tugevamaks.

Näitusel osalevad Marlies Backhaus, Susanne Weggen, Günter Sponheuer, Martha Damus, Kirsten Kaiser, Klaus Wittkamp, Renate U. Schürmeyer, Michaela Masuhr, Gudrun Schuster, Manfred Blieffert, Georg Lipinsky, Matthias Weber ja Stan Pete Saksamaalt, Marijke Schellekens Hollandist, Kåre Holgerson Rootsist, Marcin Grzêda Poolast, Helga Jaksone Lätist, Veronique Selleret Prantsusmaalt, Gennadi Linkov Venemaalt ja Rait Pärg, Toomas Altnurme ning Bonifatiuse gild Eestist.

Väljapanek jääb Pärnu keskraamatukokku 24. juulini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles