Astronoomid: me ei ole universumis üksinda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronoomid: me ei ole universumis üksinda
Astronoomid: me ei ole universumis üksinda Foto: SCANPIX

USA astronoomid on veendunud, et inimkond ei ole universumis üksinda, vaid on veel intelligentseid olendeid.

California ülikooli juures tegutseva, kosmosest elu märke otsiva SETI-instituudi juht Dan Wertheimer sõnas, et maavälise mikrobioloogilise elu leidmise tõenäosus on 100 protsendi lähedal, kirjutab Huffington Post.

«Viimase 50 aastaga on kogunenud aina enam tõendeid selle kohta, et kuskil võib elusorganisme ja elutegevust olla. See, et ka kuskil mujal võib elu ja intelligentseid olendeid olla, on täiesti kindel. Samas nõuab see veel teaduslikku tõestamist,» teatas Wertheimer.

Wertheimeri kolleeg SETI-instituudist Seth Shostak on samuti maavälise elu olemasolus veendunud.

«Šansid leidmaks kosmsoest elu on head ning see võidakse leida järgneva 20 aasta jooksul kui otsinguprojketideks vajalikud summad olemas on,» selgitas Shostak.

Wertheimer ja Shostak esinesid USA kongressi ees saamaks SETI-instituudi edasise tegevuse jaoks riiklikke finantse.

SETI otsib Maa-välist elu Allen tüüpi 12 teleskoobi abil, mis asuvad California mägedes.

Samuti teeb SETI koostööd NASAga, uurides Kepleri satelliidi poolt avastatud Maa-sarnaseid planeete ja neilt tulla võivaid signaale.

Astrofüüsik Paul Daviesi sõnul mängivad SETI teleskoobid kosmiliste müsteeriumide uurimises tähtsat rolli.

«Ühiskond raiskab suuri summasid mõttetustele ja meelelahutusele. SETI uuringute summad on nendega võrreldes väikesed. Samas aga võivad need uuringud anda vastuse meie kõikide meeli erutavale küsimusele – kas me oleme universumis üksinda,» nentis astrofüüsik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles