Tumedanahalistele homodele pakuti kõrgemat palka

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tumedanahalistele homodele pakuti kõrgemat palka
Tumedanahalistele homodele pakuti kõrgemat palka Foto: SCANPIX

USA Princetoni ülikooli uuring näitas, et vähemuse hulka kuulumine võib mõnikord kasulik olla.

Sotsiaalteadlasi huvitas, kuidas rass ja seksuaalne suundumus mõjutab palka, kirjutab Daily Mail.

Leiti, et kui igapäevaelus suhtutakse tumedanahalistesse homodesse negatiivselt, siis tööalaselt võib neile see kasuks tulla ning neile võidakse pakkuda kõrgemat palka.

Sotsioloog David Pedulla palus 231 inimesel nimetada väljamõeldud töökoha, suure poe asejuhi algpalk.

Igale katsealusele näidati CVsid, mis olid identsed, välja arvatud kahes punktis.

Pooltel CVdel oli valgenahalisega seostatv nimi Brad Miller, ülejäänutel aga mustanahalisega seostatav nimi Darnell Jackson.

Lisaks oli pooltel CVdel, et «kandideerija» on homoüliõpilaste nõuandva kogu president, ülejäänud CVdel aga, et on lihtsalt üliõpilaste nõuandva kogu juht.

CVsid vaadanud pidid siis määrama, milline oleks algpalk heterost valgenahalisele mehele, homost valgenahalisele mehele, homost tumedanahalisele mehele ja heterost tumedanahalisele mehele.

Samuti paluti katsealusel öelda, kuidas nad suhtuvad heterodesse ja homodesse.

«Kas kategorisserimine nagu tumedanahaline ja homo, tekitab veel ühe diskrimineerimise, tekitades kahekordse kahju? Uuring näitas, et see võib tööle kandideerimisel hoopis kasulik olla,» selgitas Pedulla.

Ta lisas, et tumedanahalisi homosid ei diskrimineeritud, vaid nad olid eelistatud seisus.

«Selle põhjuseks võib olla ka asjaolu, et kui heterodest tumedanahalisi võidakse pidada agressiivseteks ja kriminaalseteks, siis homodest tumedanahalisi ohtlikeks ei peeta. Sellest ka nende eelistamine palga pakkumisel,» selgitas uurija.

Samas on ka neid uurijaid, kelle sõnul kahekordne äärmusgruppi kuulumine alati kasuks ei tule. See sõltub kultuuriruumist, vähemustesse suhtumisest ja kinnistunud stereotüüpidest.

«Selle tõttu on diskrimineerimine suhteline. Üheks kontekstis on tumedanahaline homo olla kahjulik, teises aga kasulik,» lausuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles