Albu kunstisuvi püüab luua head tuju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa/Järva Teataja

Täna õhtul avati Albu mõisas XII Albu kunstisuvi. Näitus kannab pealkirja «Struktuur ja natuur» ning vaadata on kolme kuntniku - August Künnapu, Mare Vindi ja Andres Toltsi - töid.

Kunstiteadlane Jüri Hain ütles näituse avamisel, et selle kolm peategelast on sama erinevad kui nende tööd, ent neis on ka palju ühist. «Kõik on õppinud, ja üsna usinasti, kuid mitte seda, millega tegelevad: Mare Vint klaasikunsti, Andres Tolts disaini ja August Künnapu arhitektuuri. See on neid ühendav joon,» lausus Hain.«Kunst on keeruline nähtus, aga lahe vaadata.»
Andres Tolt ütles avamisel, et 12 aastat kunstisuvesid näitab elujõulisust. «See järjepidevus ahvatles meid siin esinema,» lisas ta.
Mare Vint tunnistas, et eksponeerib tavaliselt oma pilte valgel seinal, sest siis tulevad värvid esile. Nüüd on piltide taustaks mõisa toonitud ja marmoreeritud seinad. «Selles toas saali kõrval oli kohe selge, mis siin peab olema. Siin majas on ajaloo hõngu, see annab lisaväärtuse,» lausus ta.
Kui Vindile ja Toltsile on Albu mõis näitusepaigana tuttav, sest nad osalesid siin mõne aasta eest edukalt maalijate ühisnäitusel, siis noorema põlvkonna kunstnik August Künnapu on Albu kunstisuves uustulnuk.
Albu vallavanema Kalju Kertsmiku pilk jäi pidama Postimehe Arteris ilmunud arvustusel Künnapu Soomes olnud näitusest, see oli positiivne ja tekitas huvi. «Kui detsembris kohtusime ja ma tema ateljees käisin, sain kinnitust, et looming on põnev ja sobib mõisa,» ütles Kertsmik.
Künnapu sõnas, et talle meeldivad värvid ning arhitektuuri, kasse ja inimesi maalida. Juhtus nii, et Albu mõisa saali sattusid just tema sporditeemalised maalid. «Kunst peab looma positiivse meeleolu. Sünget masendust pole vaja maalida,» arvas ta. «Meie pildid mängivad ruumi iseloomu ja seintega kokku. Loodan, et sellist terviklikkuse hõngu kandub ka vaatajateni.»
Lisaks neile on Albu mõisa keldrikorrusel tavakohaselt vaadata ka Ahula kunstiringi aastanäitus, kus püüdsid pilku puidule maalitud kellad.
Kunstisuve näitused on Albu mõisas vaadata 22. augustini. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles