Jahtklubis pannakse paat põlema

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Erakogu

Pärnu jahtklubis tähistatakse tänavu jaanipäeva meremeeste ja Kihnus levinud kombe kohaselt, kui süüdatakse vana kalapaat.

Jahtklubi tegevjuhi Indrek Ilvese teatel on paatide põletamise kombe kohta väga vastakaid arvamusi, tihti arvatakse, et see on otsapidi nõukogudeaegne traditsioon, kus parema tulematerjali puudumisel paadile tuli otsa pandi.

„Arheoloog Jüri Peets väidab, et paate põletati korduvkasutuse eesmärgil,“ rääkis Ilves. "Nimelt oli raud kallis ja vana laeva detaile ei raatsitud niisama minema visata. Selleks, et neete kätte saada, pandi laev põlema ja kui puit oli ümbert põlenud, koguti needid kokku ja jäeti oma aega ootama. Arheoloog on märkinud, et võib-olla muutus vanade paatide põletamine just seetõttu rannarahva jaanituletraditsiooni üheks osaks. Piltlikult öeldes põimusid ohver Päikesele ja paadimatus üheks.“

Jaanituli koos paadipõletamisega algab Pärnu jahtklubis kolmapäeval kell 20. Mõnusat folki ja simmanimuusikat mängib ansambel Seljanka.

Üritus on kõigile tasuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles