Päikesetuul võib tekitada rohkem äikest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike.
Äike. Foto: SCANPIX

Päikeselt Maale jõudvad laetud osakesed ehk päikesetuul võib äikest rohkem tekitada.

Uurijate sõnul leidsid nad korrelatsiooni päikesetuule ja äikese kasvu vahel, edastab Live Science.

Samas ei ole tekkepõhjus lõpuni selge, kuid arvatakse, et Päikeselt pärit laetud osakesed mõjutavad atmosfääri nii, et tekib rohkem äikest.

«Maast möödub iga 27 päeva tagant laetud osakeste voog. See on regulaarne ja ette ennustatav. See aitab  pikaajaliste ilmaennustuste tegemisel,» selgitas Briti Readingi ülikooli amtosfäärifüüsik Chris Scott.

Idee, et äikese niiöelda juured on kosmoses, ei ole uus. 2013. aastal leiti tõend, et kosmiline kiirgus, mis pärineb tõenäoliselt supernovadest, võib Maa atmosfääri jõudes äikest põhjustada.

Teadlaste sõnul tekib protsess, milles kosmiline kiirgus eemaldab aatomitelt elektronid, tekitades ahelreaktsiooni. Eemaldunud elektronid põrkuvad kokku teiste aatomitega, lüües veelgi elektrone paigast.

Mitte kõik teadlased ei ole veendunud, et kosmiline kiirgus mängib äikese tekkes rolli.

Scotti ja ta kollege huvitas eelkõige Päikese ja äikese vaheline seos. Nad võrdlesid Briti meteoroloogiaameti statistikat äikese kohta ajavahemikus 2000 – 2005. Nad keskendusid Kesk-Inglismaal 500 kilomeetri raadiuses aset leidnud äikesetormidele.

Siis nad võrdlesid äiksest ja pikselöökide arvu NASA Advanced Composition Explorer (ACE) uurimisaluse poolt edastatud infoga päikesetuule kohta.

Esmalt oletati, et päikesetuul tugevdab Maad kaitsvat magnetvälja, hoides eemal kosmilise kiirguse ja ennetades äikest. Tegelikkuses leiti, et asi on vastupidi.

Mida võimsam oli päikesetuul, seda enam leidis aset äikest. Pärast võimsa päikesetuule juga oli uuritud piirkonnas järgneva 40 päeva jooksul 422 pikselööki. Varem oli 40 päeva jooksul olnud keskmiselt 321 pikselööki.

Teadlased lisasid, et pärast päikesetuule jõudmist Maa juurde oli äikest 12 – 18 päeva jooksul enam.

«Kui päikesetuul liigub Maast mööda, siis selle laetud osakesed satuvad Maa atmosfääri ning kasvatavad äikse tekkevõimalusi,» nentisid uurijad.

Kuna päikesetuule saabumine on ette ennustatav, siis saab ka äikest ette ennustada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles