Eesmärk pikendab eluiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesmärk pikendab eluiga
Eesmärk pikendab eluiga Foto: SCANPIX

USA ja Kanada teadlaste uuring näitas, et eesmärgi püstitamine võib pikendada eluiga ja seda hoolimata sellest, milline see eesmärk on.

Eesmärk aitab nii nooremas kui vanemas eas olla parema vaimse ja füüsilise tervise juures ning lisab eluaastaid, edastab BBC.

Rohkem kui 7000 ameeriklase vanuses 25 – 75 eluaastat uurimine näitas, et eesmärgiga inimesed hoolitsevad enda eest paremini ning nad on füüsiliselt keskmisest paremas vormis.

Katsealustel paluti vastata, kas järgmised seisukohad haakuvad nendega või mitte: osa inimesi liigub läbi elu eesmärgita, kuid mina ei kuulu nende hulka; elan ühe päeva korraga ja ma ei mõtle tulevikule ning mõnikord ma arvan, et olen elus juba kõik teinud.

Uurijad  kontakteerusid katsealustega uuesti esimesest uuringust 14 aastat hiljem. Leiti, et eesmärgiga inimeste eluiga oli pikem ning seda isegi siis, kui arvesse võeti ka näiteks negatiivset.

«Meie uuring näitas, et kui elus on kindel eesmärk, mida soovitakse saavutada, siis aitab see kauem elada ning seda hoolimata eesmärgist,» lausus Kanada Carletoni ülikooli teadlane Patrick Hill.

Ta lisas, et nii väikeseid kui suuri eesmärke tasuks püstitada kogu täiskasvanuelu.

Mitmetes kultuurides Jaapanist kuni USAni on elueesmärke ja elukvaliteeti seostatud tervislikkuse ja tervisliku vananemisega.

Varem arvati, et eesmärke vajavad just pensionil olevad vanemaealised, et elugas kaasas käia ja terve püsida.

«Tegelikkuses aitavad eesmärgid nii nooremaid kui vanemaid,» nentisid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles