Partnerit valides on oluline ka võõraste arvamus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Partnerit valides võib otsustavaks saada isegi täiesti tundmatute inimeste arvamus
Partnerit valides võib otsustavaks saada isegi täiesti tundmatute inimeste arvamus Foto: SCANPIX

Lisaks sugulaste ja sõprade arvamusele peavad nii naised kui mehed partneri valikul oluliseks ka neile täiesti tundmatute inimeste arvamust, selgus USAs tehtud uuringust.

«On täiesti loomulik, et partnerit valides võetakse kuulda ka ema-isa ja sõprade hinnang oma tulevasele elukaaslasele,»  ütles uudistekanalile CBS News uurimisrühma juhtinud Indiana Ülikooli psühholoog Skyler Place.

«Et inimesed aga partneri valikul arvestavad ka neile täiesti tundmatute inimeste arvamusega, tuli küll üllatusena,» lisas ta.

«Kui te näiteks lähete olengule, kus te ühtegi inimest ei tunne, võite ju esmapilgul mõelda: «Mulle pole see üldse oluline, mis nad minust arvavad.» Tegelikult aga jälgite te väga teraselt, millest inimesed teie ümber räägivad ja kuidas käituvad.»

Uuringus näidati  80-le katsealusele, 40-le naisele ja 40-le mehele, kolme minuti pikkuseid videoid kiirkohtingutest. Selgus, et mida parema välimusega oli videol osalenud mees, seda enam tähelepanu pöörasid meeskatsealused tema kaaslannale ja seda rohkem naine neile meeldis.

Sama seos ilmnes ka naiskatsealuste puhul: kui nad pidasid videos nähtud naise välimust atraktiivseks, huvitusid nad rohkem ka tema meespartnerist. Erinevalt meestest  pöörasid naised aga rohkem tähelepanu videotes näidatud paaride omavahelistele suhetele. Kui videos nähtud mees ei olnud ilmselgelt naisest huvitatud, tundus ta ka naiskatsealustele ebameeldivam.

Sarnast käitumist on Place’i sõnul ilmnenud ka varasemates uuringutes. Käitumismuster ei olenenud sellest, kas katsealused otsisid lühi- või pikaajalist suhet.

Miks täiesti tundmatute kaasinimeste arvamusel on partnerit valides nii suur tähtsus?

«Me arvame, et partneri otsing on niivõrd intiimne toiming, et seda tuleks teha üksinda, saamaks partneri kohta võimalikult üksikasjalikku infot. Tegelikult aga arvestavad inimesed, nagu paljud loomadki väga teraselt kaaslaste arvamusega, et partneri valik oleks võimalikult kiire ja edukas,» selgitas Place.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles