Mootorrattaõnnetus paiskas mehe südame paremasse rinnapoolde

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mootorrattaõnnetus paiskas mehe südame paremasse rinnapoolde
Mootorrattaõnnetus paiskas mehe südame paremasse rinnapoolde Foto: SCANPIX

Itaalias leidis aset mootorrattaõnnetus, mille tagajärjel mehel süda paremasse rinnapoolde paiskus.

Tegemist oli raske õnnetusega, kuid ta jäi ellu, edastab Live Science.

Parameedikud ja arstid avastasid 48-aastase mehe südame ebatavalisest kohast kui nad püüdsid leida ta südametukseid.

Röntgen ja kompuutertomograafia uuring näitas, et süda oli 90 kraadi võrra nihkunud paremale.

«Tegemist oli väga ebatavalise anatoomilise leiuga. See juhtum oli minu karjääris esmakordne. Ebatavaliseks teeb selle asjaolu, et süda nihkus nii palju tavapärasest kohast teises suunas. Samas oli patsient teadvusel,» sõnas juhtumiga kursis olev USA kirurg Gregory Fontana.

Esmalt oletati, et süda liikus nii palju selle tõttu, et õnnetuses mehe keha väändus väga palju. Tegelikult liikus süda aga pärast õnnestust minutite kuni tunni jooksul.

Arstid leidsid, et mehe kopsudesse olid tekkinud vigastused, mille tõttu kopsust olnud õhk jõudis kehasse. Just see õhulaine lükkas südame paremasse rinnapoolde.

Arstid sulgesid mehe kopsulekke ja paigutasid südame õigesse kohta tagasi.

Itaallasel said õnnetuses veel kahjustada roided ja põrn. Süda paremale liikumisel kannatada ei saanud, küll aga tekkis probleeme veresoontega, mille tõttu ta vererõhk langes.

Fontana sõnul on üsna ebatavaline leida süda paremalt kehapoolelt, kuid on inimesi, kes on sündinud süda paremal poolel.

Ta tõi veel näite, et kui näiteks kopsuvähi tõttu parempoolne kops eemaldatakse, siis võib süda mõningatel juhtude kopsu asupaika nihkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles