Venemaa plaanib Kuu koloniseerida 2030. aastaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa plaanib Kuu koloniseerida 2030. aastaks
Venemaa plaanib Kuu koloniseerida 2030. aastaks Foto: SCANPIX

Venemaa ja USA vaheline Külma sõja aegne konkurents kosmoses on ammu läbi ja need kaks riiki teevad Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) koostööd.

Venemaa  väljaanne Izvestija kirjutas aga eile, et Venemaa plaanib rajada 2030. aastaks Maa kaaslasele Kuule jääva koloonia, tahtes olla  esimene riik, mis seda teeb.   

Kahe aasta pärast aga tahetakse saata Kuu pinda uurima esimesed robotkulgurid.

2028. aastaks on Venemaal plaanis saata mehitatud missioonid Kuu orbiidile ning Kuu programmi viimases faasis rajada Kuule püsiv inimasustus. Selleks tahetakse kasutada kohalikke ressursse ning luua sinna sobiv infrastruktuur.

Kuu programmi esimene etapp läheb oletatavalt maksma 28,5 miljardit rubla (815,8 miljonit dollarit). Venemaa kosmoseagentuur Roscosmos loodab raha saada erainvestoritelt.

Kuu koloonia peaks hakkama kaevandama haruldasi ja väärtuslikke mineraale.Samuti tahetakse rajada Kuule kosmosebaasid, kust tulevikus tahetakse hakata välja saatma kosmose teiste alade uurimisaluseid.

Lisaks Venemaale tegelevad Kuu kolonisatsiooniprogrammidega ka Hiina, Jaapan ja India.

USAs californias asuv firma Moon Express plaanib järgmisel aastal saata Kuu orbiidile esimese robotuurimisaluse.

USA astronaudid Neil Armstrong ja Buzz Aldrin olid esimesed inimesed, kes 20. juulil 1969. aastal Kuu pinnale astusid. USA tegi veel viis Kuul maandumist.

Üksi inimene ei ole Kuu pinnale astunud pärast Apollo 17 missiooni 1972. aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles