«Märkamisajal» kõlas tuhandete eestlaste ühislaul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öölaulupidu.
Öölaulupidu. Foto: Mihkel Maripuu

Teisipäeva õhtul alanud ning kolmapäeva varahommikuni kestnud öölaulupeole «Märkamisaeg» Tallinna lauluväljakul kogunes arvatavalt kümneid tuhandeid eestlasi, kes ennastunustavalt kaasa laulsid, rahvuslippe lehvitasid ja korduvalt «Eesti, Eesti!» skandeerisid.


Lauluväljak sai juba avalugudeks servast servani rahvast täis ning peo edenedes tuli inimesi muudkui juurde. Politsei hinnangul viibis öölaulupeo ajal lauluväljakul umbes 70 000 inimest.

Peo tipphetkedeks kujunesid president Toomas Hendrik Ilvese kõne, mida saatis rahva korduv aplodeerimine ning pärast seda ettekandele tulnud Alo Mattiiseni viis isamaalist laulu. Kulminatsioon saabus koos Tõnis Mägi lauluga «Koit», mis peoliste tungival soovil ainsa lauluna kordamisele läks.

Öölaulupidu «Märkamisaeg» algas suure aplausiga Eestile olümpiakulla toonud Gerd Kanterile. Laulukaare alla paigaldatud suurelt ekraanilt näidati kell 21 alanud «Aktuaalset kaamerat», kus esimene uudis oli Kanteri kullavõidust.

Peo avasid kolm rahvalaulu ning siis astus lavale ansambel Metsatöll koos RAMiga (Eesti Rahvusmeeskoor). Ka Metsatöll tänas pärast laulu lõppu olümpiavõitjat.

Eesti hümni ajal tõusid kõik lauluväljakul olnud inimesed püsti ja laulsid uhkelt kaasa. «See oli tõesti võimas elamus,» ütles üks kohalviibija Postimees.ee'le.

Võimsa aplausi teenis ka «Tuljak» ning peo jätkudes ette kantud rahvalikud ja poplaulud nagu «Saaremaa valss», «Mustamäe valss», viisid filmist «Viimne reliikvia», «Massikommunikatsioon» jne. Loomulikult ei puudunud iga Eesti laulupeo kohustuslikud viisid «Mu isamaa on minu arm», «Ta lendab mesipuu poole» ja Mihkel Lüdigi «Koit».

Lauluväljakul võis näha hulgaliselt Eesti lippe, lisaks Rahvarinde sümboolikaga õhupalle ja lipukesi ning ka Gruusia lippe. Kõige võimsamalt lainetas lauluväljak rahvusvärvides Tõnis Mägi «Koidu» ajal.

Kella 23.30 paiku näidati suurel ekraanil Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese saabumist. Rahvas aplodeeris ja koorid hüüdsid: «Tervist, härra president!»

Kõnega astus president rahva ette kella ühe paiku. Öölaulupeolised tervitasid kergelt kähiseva häälega kõnelenud presidenti marulise aplausiga. President ei jätnud kõnes mainimata Gerd Kanteri olümpiavõitu ega ka seda, et sõtta sattunud Gruusia vajab meie abi.

Presidendi kõne järel saabusidki peo ülevamad hetked, kui armastatud Eesti lauljad nagu Ivo Linna, Riho Sibul, Silvi Vrait, Kare Kauks ja mitmed teised esitasid Alo Mattiiseni viis isamaalist laulu eesotsas looga «Ei ole üks ükski maa».

Öölaulupeo ametlik osa lõppes Chalice'i lauluga «Minu inimesed».

Pärast ametliku osa lõppu astus lavale veel Gruusia ansambel, kes küünlaid käes hoides paar laulu esitas.

Varaste hommikutundideni kestnud öölaulupeoga tähistati Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäeva ning kahekümne aasta möödumist esimesest öölaulupeost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles