Vanad sõidukid vallutavad Eestimaa teed

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanade autode teekond läbi Eesti.
Vanade autode teekond läbi Eesti. Foto: Autoleht

Jaaninädalal toimub läbi Eesti vanasõidukite suursõit, mille käigus teevad uunikumid Eestile tiiru peale ja kogunevad laupäevaks rahvusvahelisi hansapäevi tähistavasse Pärnusse.

Ürituse korraldaja Tõnu Piiburi teatel toimub vanasõidukite suursõit kolmes osas. Laupäevast, 19. juunist teispäeva, 22. juunini oodatakse vanatehnika huvilisi Laitse Rallyparki vanatehnikalaagrisse. Laagris korraldatakse ühiseid ringreise vaatamisväärsuste juurde ja entusiastlikumad vanatehnika sõbrad saavad oma tehnikat proovile panna.

Piiburi kinnitusel on rahval mõtet laagrit uudistama tulla alles teisipäeva õhtul, sest selleks ajaks peaks kohale jõudma enamik suursõidus osalevaid vanaveokeid.

Kolmapäeva, 23. juuni hommikul kell 10 asuvad uunikud Laitse Rallypargist jaanitule teekonnale.

Korraldaja seletuse järgi sõidavad uunikumid jaanitulelt jaanitulele, kus tehakse nii demonstratsioonsõite kui trallitakse. Jaanitule teekonna kirgi aitab üles kütta Järva-Jaani-Koeru priitahtlike pritsimeeste PasunaPoiste Punt ehk ansambel 5P. Piiburi kinnitusel on sõidule registreerunud 126 masinat.

Uunikumid on 23. juunil kell 12 Türil ja kell 17 Elvas, 24. juunil kell 10.30 Tartus, kell 11 Leevakul, kell 12 Räpinas, kell 15 Varbusel ja kell 17 Võrus. 25. juunil sõidavad vanad masinad kell 10 läbi Ruusmäelt, kell 12 põigatakse Lätti Apesse ja kell 15 jõuab rongkäik Valgasse. Kell 18 peaksid masinad jõudma Pärnumaale Kilingi-Nõmmesse. Suursõit lõpeb 26. juunil Pärnus, kus jaanitule sõit ühineb kolmekümne kindral Laidoneri memoriaali läbijaga. Rohkem kui 150 vanast masinast koosnevat rongkäiku näeb Pärnu kesklinnas 26. juunil kell 14.30. Pärast seda suunduvad masinad kella 17 Vändrasse.

Kindral Laidoneri memoriaalil osalejad sõidavad läbi Lääne-Eesti. Starditakse 25. juunil kell 9.15 Viimsist. Kell 10.30 teevad vanad masinad Laitse Rallypargis vigursõitu. Kell 17 toimub paraadsõit Haapsalu kuursaali juurest Paralepa randa.

26. juunil kell 11 jõuavad vanad masinad Tõstamaa mõisa, kell 11.30 Pärnumaale Villa Andropoffi juurde ja sealt suunduvad edasi Pärnusse paraadile.

“Huvitavaid ja omapäraseid masinaid osaleb suursõidus kindlasti palju,” ei olnud Piibur nõus kedagi eriliselt esile tõstma. “Eks igaüks peab leidma ise enda jaoks kõige põnevama. Ühed haruldasemad on Eestis valmistatud TA6 bussid, mida liigub kogu maailmas kokku veel täpselt nii palju, kui neid suursõidul näeb, ehk kaks tükki.”

Korraldaja teatel ei ole seda hirmugi, et vanad masinad suurele ringreisile vastu ei peaks, sest kõigil on tehtud ülevaatus, samuti peavad vanadki masinad omama kohustuslikku liikluskindlustust.

“Kui masinad on siiani vastu pidanud, peavad nad ka selle paar päeva vastu,” lubas Piibur.

Kord viie aasta tagant toimuvale vanamasinate suursõidule tulevad külalised ka Soomest ja Lätist. Korraldajad ootavad rahva rohket osavõttu kõikjal Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles