Jaanipäeval süüdatakse Pärnus mitu lõket

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavapäraselt toimub suur jaanipidu Nooruse maja õuel.
Tavapäraselt toimub suur jaanipidu Nooruse maja õuel. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Juba järgmisel nädalal jõuab kätte jaanipäev, mille puhul toimub Pärnus üritusi nii vabas õhus kui ka siseruumides.

Eestlaste vana tava kohaselt süüdatakse jaanilaupäeva õhtul lõke, kuid kel endal kodus seda võimalust ei ole, saab Pärnus jaanituld nautida mitmes kohas.

Palju tantsu ja tralli

Teisipäeval kell 20 leiab Raeküla rannas aset iga-aastane Raeküla rahva jaanituli, kus astuvad üles rahvatantsuansamblid Kaasike, Kevade ja Ülejala. Tantsumuusikat mängivad pillimehed Vändrast ja Taalist. Rahvale esineb ka Audrust pärit folklooriselts Hoiuspuu.

Ürituse korraldamisel on roll Raeküla noortekeskuselgi, mille noored aktivistid korraldavad rahvale spordivõistlusi, show-tantsuga astuvad üles keskuse tantsijad. Üllatuskülalistena esinevad jaanipeol noortekeskuse oma bändid, kes seni suuremale publikule esinenud ei ole.

Rääma pargi jaaniõhtu algab teisipäeval kell 18. Jaanitule kõrval toimuvad mitmed laulu- ja lustimängud. Järgneb simman rahvalike võistlusmängude ning laulu ja tantsuga. Üritusel esinevad seeniorid ja mitmed folklooriseltsid.

Nooruse maja suveaias on jaanipäeva suure lõkke ja peoga tähistatud juba aastaid. „Oleme seda traditsiooni hoidnud terve taasiseseisvusaja,“ märkis Nooruse maja direktor Uudo Laane.
23nda õhtupoolikul täidab suveaia muusikaga Pärnumaalt pärit ansambel Piccolo Folk, kelle esituses kõlavad rahvalikud pillilood erinevate suupillide ja lõõtsadega. Õhtule lisavad tantsulist poolt rahvatantsurühmad Nooruse Vöö ja Puukodar.

Aktiivsematele pidulistele toimuvad jaanitule juures rahvalikud jaanimängud ja võistlused, mille võitjaid ootavad auhinnad. Kogu õhtut juhib Eesti line-tantsu esileedi Kaie Seger.

Kolmapäeval kell 20 toimub jaanipäeva pidu jahtklubis, kus saab kuulda folkmuusikat ansamblilt Seljanka, mis kasutab akustilisi instrumente.

Klubides kõlab kodumaine muusika

Kel lõkke ees istuda, laulda või tantsida ei meeldi, saab jaanipäeva tähistada Pärnu ööklubides.

Hiljuti suvehooajaks taas avatud ööklubi Sunset tähistab jaanipäeva kaks päeva. Jaanilaupäeval esineb klubis viiulitrio Violina. DJ puldis on raadio plaadikeerutaja Uuno Kruusmann. Reedel toimub Sunsetis jaanipäeva ametlik järelpidu, kus loovad meeleolu Antti Kammiste ja Meelis Punder. Plaate keerutab DJ Andi Raig.

Ööklubis Mirage mängivad jaanilaupäeval kuni varajaste hommikutundideni parimat tantsumuuskat DJd Kristo Kiisk ja Erdi Naber. „Sellest tuleb tõeline jaanipäeva pidu, kus saab kuulda palju eestikeelset muusikat,“ lubab Mirage'i programmijuht Erdi Naber.

Jaanipäeva ei tähista tänavu kuursaal ega ööklubid Bravo ja Sugar. „Inimesed kipuvad jaanipäeval eelistama vabas õhus pidutsemist,“ põhjendas kuursaali programmijuht Urmas Lass jaanipeo ärajätmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles