Evolutsioonipsühholoog: romantiline armumine esimesest pilgust on jama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evolutsioonipsühholoog: armumine esimesest pilgust on jama
Evolutsioonipsühholoog: armumine esimesest pilgust on jama Foto: SCANPIX

Soome evolutsioonipsühholoogi Markus Rantala sõnul ei ole sellist asja nagu esimesest pilgust romantiline armumine olemas.

Rantala selgitas, et see, kellesse armutakse sõltub geenidest ja kehakeemiast, kirjutab iltasanomat.fi.

«Armumine esmapilgust – täielik jama. Geenid mängivad kahe inimese kiindumises peamist rolli. Samuti selles, kui kaua armunud ollakse, armastatakse ja suhtes ollakse,» lisas asjatundja.

Rantala sõnul määravad partneri valiku enamjaolt bioloogilised tegijad nagu geenide antud välimus ja kehalõhn.

«Armume inimesse, kes meenutab meid ennast. Uuringud on näidanud, et just näokuju mängib üsna suurt rolli. Näiteks ümmarguse näoga isik otsib ümara näoga kaaslast,» nentis soomlane.

Ta tõi näiiteks katse, kus katsealustele näidata vastassoost isikute fotosid. Katse näitas, et valiti see pilt, millele oli arvuti abil antud vaatajaga sarnaseid näojooni.

Evolutsioonilisest vaatepunktist ei ole armumisel ja armastusel tähtsust, vaid geenid on need, mis nõuavad paarisuhte loomist ja järglaste saamist.

«Kui inimesed armuvad, siis tegeliklt nende alateadvuses tiksub paljunemismõte, kuid nad ei teadvusta seda endale. Tekivad ihad, mis viivad seksi ja paljunemiseni. Romantiline armastus aitab luua paarisuhet, mida kiindumus võib kaua aega koos hoida. Samuti paneb see hoolitsema järglaste eest,» lausus Rantala.

Ta lisas, et inimesed on tegelikult «keemilised» olendid ning meie elu ja kiindumusi määravad geenid ning hormoonid nagu dopamiin, serotoniin, testosteroon ja östrogeen.

Näiteks tagab suur hulk testosterooni selle, et mees kiindub oma partnerisse.

«Tegime katse, milles pildistasime mehi ning küsisime nende seksuaalelu kohta. Meeste pilte näidati naistele. Naiste arvates on kenamad mehed enam petjad ning üheöösuhte harrastajad. Vähem kenamad mehed naiste seas nii populaarsed ei ole ning selle tõttu on nad truumad ja panustavad paarisuhtesse rohkem,» sõnas Rantala.

Paarisuhte moodustamisel mängivad seega rolli geenid ja välimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles