Rahvusvahelised hansapäevad avab “Ajajõgi”

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapäevade avamisel saab jõel jälgida sama uhket etendust nagu nägi mullu, kui kohtusid laulu- ja tantsupeo tuli.
Hansapäevade avamisel saab jõel jälgida sama uhket etendust nagu nägi mullu, kui kohtusid laulu- ja tantsupeo tuli. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Neljapäeva, 24. juuni õhtul avab Pärnu 30. rahvusvahelised hansapäevad Kesklinna silla juures Pärnu jõel ja jõe kallastel toimuv etendus “Ajajõgi”.

Avatseremoonia autori ja lavastaja Mart Tõnismäe teatel koosneb etendus erinevatest vaatemängulistest sümbolistlikest piltidest, mis elustavad pealtvaatajate jaoks ühe jõeäärse linna tekke, keskaegseks hansalinnaks kujunemise ja arengu kuni tänapäevani.

Tõnismäe teatel kulgesid ajaloolised hansateed enamasti vettpidi, Pärnu oma soodsa asukohaga jõesuudmes kujunes Hansaliidus oluliseks sisseveosadamaks, kuhu toodi kaupu peamiselt Lübeckist.

Lavastuse osalised on ansamblid Nikn`s Suns, Triskele, Anne Maasik ja tantsijad. Samuti osaöevad etenduses laevad lodjad, haabjad, kaluripaadid ja purjekad.

Etenduse lõpus ütlevad avasõnad algavatele hansapäevadele 30. rahvusvaheliste hansapäevade patroon, Eesti Vabariigi kultuuriminister Laine Jänes, Hansa Liidu eesistuja, Lübecki linnapea Bernd Saxe ja Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.

Kaasaegse hansaliikumisega on tänaseks ühinenud üle 200 linna 17 riigist. Kord aastas saadakse kokku ühistel rahvusvahelistel hansapäevadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles