Psühholoog: osa lapsi hakkab manipuleerima juba eelkoolieas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoog: osa lapsi hakkab manipuleerima juba eelkoolieas
Psühholoog: osa lapsi hakkab manipuleerima juba eelkoolieas Foto: SCANPIX

USA psühholoogi sõnul oskab osa lapsi manipuleerida teiste laste ja ka täiskasvanutega juba enne kooliiga.

Texase ülikooli psühholoog Patricia Hawley jagas lapsed sotsiaalse käitumise põhjal nelja gruppi, kirjutab Helsingin Sanomat

Üks grupp oli tema jaoks eriti huvitav, sest selles olid sõbralikud, kuid samas manipuleerivad lapsed, kes tegelesid võimumänguga juba lasteaiaealisena.

«Need lapsed hämmastavad oma käitumisega nii kaaslasi kui täiskasvanuid. Ühel hetkel on nad väga sõbralikud ja hästi käituvad, siis aga kiusavad ja manipuleerivad,» selgitas Hawley.

Selliste laste vanemad satuvad tihti ebameeldivasse olukorda ning ei pruugi mõista, miks nende lapsed nii käituvad. Samas peavad vanemad oma kasvatusmeetodeid heaks.

Hawley uuris põhjalikult väikelaste suhteid ja võimuvajadust. Tema sõnul on tänapäeva laste kasvukeskkond selline, mis paneb juba väga noores eas konkureerima.

«Lapsed taipavad üsna kiiresti, et maailmas on teatud ressursid piiratud, nagu näiteks mänguasjad, sõbrad, heakiit ja tähelepanu. Lapsed hakkavad juba enne kooli nende pärast võistlema. Eriti tähtis on neile tähelepanu saamine,» selgitas asjatundja.

Hawley uuring näitas, et väikelapsed kasutavad erinevaid strateegiaid sotsiaalsete ressursside saamiseks. Osa lapsi käitub sõbralikult ja abivalmilt, osa aga verebaalselt ja füüsiliselt agressiivselt.

Kolmandad aga kasutavad kaksikstrateegiat: nad on korraga sõbralikud ja agressiivsed, olles samas manipuleerivad. Tegemist on varaküpsete lastega, kes õpivad sotsiaalsetest oludest kiiresti ning tahavad pidevalt esiplaanil olla.

Hawleyle pakkus huvi ka grupp lapsi, keda ta nimetas mitte-kontrollijateks. Tegemist on lastega, kes ei oska või ei taha sotsiaalseid mänge mängida.

«Nad lähevad vooluga kaasa, kuid samas ei sea endale eesmärke ega mõjuta ise midagi,» selgitas asjatundja.

Kaksikstrateegiat kasutav laps võib olla huvitav sõber. Ta võib olla lõbus ja temaga koos on huvitav kuni hetkeni, mil ta muutub kisulikuks ja manipulatiivseks.Need lapsed valivad väga täpselt, kellega nad on sõbralikud ja kellega õelad.

Kui kellegi lapse kaaslaseks satub manipuleerija, siis soovitavad vanemad oma lapsel tavaliselt sellisest eemale hoida.

Neid manipuleerivaid lapsi on nii lasteaedades kui naabrilaste seas ning nendega tuleb lihtsalt õppida koos elama.

Hawley sõnul peaksid vanemad oma lastele õpetama, mis on positiivne ja negatiivne sõprus, seisma oma vajaduste eest ning kasutada õigeid sõnu.

Ta lisas, et kaksikstrateegiat kasutav laps suudab tihtipeale aga kõik ära petta. Need, kes on nõrgemad ei pruugi sellele suuta vastu seista ning reageerivad valesti. Rahulikuks jäävad ja enesekindlad lapsed saavad paremini hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles