San Franciscost Golden Gate´i silla lähedalt leiti 19. sajandi laev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Franciscost Golden Gate´i silla lähedalt leiti 19. sajandi laev
San Franciscost Golden Gate´i silla lähedalt leiti 19. sajandi laev Foto: SCANPIX

USA allveearheoloogid leidsid San Franciscost kuulsa Golden Gate`i silla lähedalt uppunud 19. sajandi aurulaeva.

Sellest leiust teatas USA ookeani ja atmosfääri administratsioon (NOAA), edastab Discovery News.

NOAA Coast Survey Navigational Response Team leidis SS City of Cesteri juba möödunud aastal, kuid leid avalikustati nüüd.

Alus City of Cester ehitati 1875. aastal ja uppus 1888. aastal.

Laev läks oma viimasele teekonnale 22. augustil 1888. aastal San Franciscost ning suund oli California Eureka.Pardal oli 90 reisijat.

Õnnetuspäeval oli San Francisco lahe kohal tihe udu.

Laev oli sõitnud minuteid kui jõuti kella 10.00 paiku hommikul San Francisco lahte, kus toimus kokkupõrge laevaga Oceanic. See  märgatavalt suurem alus saabus San Francisco sadamasse Aasiast.

City of Cester suutis pärast kokkupõrget veepinnal olla veel vaid kuus minutit ning siis uppus. Õnnetuses kaotas elu 16 inimest.

USA meedia avaldas siis artikleid, et laevaõnnetuses oli süüdi Oceanic, mille pardal olid Aasia immigrandid. Ameeriklased suunasid oma viha nende vastu.

NOAA esindaja sõnul teati enam-vähem, kus uppunud City of Cester on.

1890. aastal olevat San Francisco merepäästetööde juht Robert Whitelaw saatnud alusele tuukri. Whitelaw teatas, et laev olevat Oceanicu otsasõidu tõttu kaheks murdunud. Tuukri sõnul oli näha surnukehasid ning selle tõttu ta teist sukeldumist enam ette ei võtnud.

Aastatega see alus unustati. Ta tuli uuesti meelde 2013. Aastal America`s Cup jahtide võistlusega seoses, kui uuriti sonariga võistlusala merepõhja. 

Uurimismeeskond tegi kindlaks, et 62-meetrise aurulaeva City of Cester jäänused on 66 meetri sügavusel ning alus on üsna mutta vajunud. Leiti üles ka paremas pardas olev kokkupõrkekoht.

NOAA ei plaani vrakki üles tõsta. Kuna Golden Gate´i silla juures on tugevad põhjahoovused ning üsna mudane vesi, siis ei ole karta et aardeotsijad sinna sukelduda võiksid. Samuti on laeva asend amatöörsukeldujate jaoks ohtlik.

 Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles