Laulupeo muudetud ajakava toob peole oluliselt rohkem mudilaskoore

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellele pildile on ETV mudilaskoor jäänud 2004. aasta Tartu laulupeol puhkehetke pidamas.
Sellele pildile on ETV mudilaskoor jäänud 2004. aasta Tartu laulupeol puhkehetke pidamas. Foto: Margus Ansu

Tänavuse laulupeo kunstiline toimkond  otsustas muuta laulupeo koondproovide ajakava ja ülesehitust ning nihutada teise kontserdi algusaega pisut hilisemaks. Muudatus võimaldab oluliselt suuremal hulgal esinejatel  XXVI laulu- ja XIX tantsupeost osa saada.

Tänu muudatustele suureneb peo vastuvõtuvõime suures plaanis, oluliselt rohkematel mudilaskooridel on võimalus osaleda laulupeol ning leeveneb ka proportsionaalne konkurents erinevates kooriliikides.

Muudetud ajakava kohaselt toimub mudilaskooride mudilaskooride liigi eelproov 6. juuli keskpäeval ning seejärel laulupeo kontsert. Selle tulemusena saavad peole tulla kõik repertuaari hästi omandanud mudilased, et osa saada oma esimesest laulupeost. Uue kava kohaseltnihkub laulupeo teise kontserdi «Puudutuse aeg» algusaeg 2 tunni võrra ning algab kell 14.

Laulupeo kunstilise juhi Hirvo Surva sõnul on peo korraldajad üldlaulu- ja tantsupeo eel alati keeruliste valikute ees, kuna osaliste soov ja tahe peole saada on suur. «Esimeste eelproovide järel on näha, et lauljad- ja tantsijad on suure töö ära teinud ja repertuaari väga hästi omandanud. Seetõttu otsustasime peale põhjalikke arutelusid Kooriühingu muusikatoimkonna, Muusikaõpetajate Liidu esindajate, maakondlike kuraatoritega ja erinevate kollektiivijuhtidega muudatuse kasuks,» lisas Surva.

«Otsus, milleni ühiste pikkade arutelude käigus jõudsime on hea uudis kõikidele peole pürgijatele, kuna selle tulemusena pääseb peole esinema märksa rohkem täiskasvanuid ning samuti saab rohkem mudilasi osa oma esimesest laulupeost,» täiendas Surva.

Peo kunstilise juhi sõnul on väga rõõmustav  näha, kui tõsiselt suhtutakse repertuaari ettevalmistusse kõikide lauljate ja pillimeeste hulgas. «Heameel on selle üle, et ka mudilaskooride tase on väga kõrge, kuigi repertuaar ei ole kergete killast,» märkis ta.

Tänu pühapäevase laulupeokontserdi hilisemale algusajale saab suurem hulk lauljaid, tantsijaid ja ka pealtvaatajaid osa erinevatest laulu- ja tantsupeo sündmustest, kuna pühapäevahommikune tantsupeo kolmas etendus saab nüüd läbi enne laulupeo teise kontserdi algusega.

Lisaks on korraldajad püüdnud leida ka võimalusi tuua tantsupeole võimalikult palju esinejaid. Seetõttu muudetakse tantsuväljaku märgistust selliselt, et korraga mahuks rohkem tantsijaid väljakule. Seeläbi saab näiteks arvukaimas naisrühmade liigis peole tuua üle saja rühma, mida on pea kolmandiku võrra rohkem kui varasemalt. Tantsupeo teiste eelproovide tulemused selguvad mai alguses ning laulupeo eelproovide tulemused juuni alguses, kui on lõppenud kõikide kooriliikide viimased eelproovid ja ettelaulmised.

XXVI laulu- ja XIX tantsupidu toimub Tallinnas 4.-6. juulil 2014. Koondproovid algavad 30. juunil. Kokku on XXVI laulu- ja XIX tantsupeole oodata rohkem kui 42 tuhat peolist. Peole on oodata ka rohkelt Välis-Eesti kollektiive ning samuti külalisi USA-st, Venemaalt, Soomest, Šveitsist, Suurbritanniast, Saksamaalt, Norrast ja Rootsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles