Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordin Sparks kõrgetel kontsadel ja bikiinides
Jordin Sparks kõrgetel kontsadel ja bikiinides Foto: SCANPIX

Ehkki kontsakingad mõjuvad kaunilt, kaasnevad kõrgete kontsade kandmisega teatud ohud. Igal aastal pöördub just kõrgetest kingadest põhjustatud jalavalu tõttu arsti poole sadu inimesi.

Paljud naised ei tunnista enesele kontsakingade kahjulikkust, vahendab kliinik.ee. Asi pole vaid surves kontsale, ega pikaajalistes probleemides, nagu puusa- ja põlvevalud, selgrooprobleemid või luunekroos. Ohtlik on hoopis suure varba moondumine ehk hallux valgus, mis on põhjustatud just kõrgete kontsade kandmisest.

Varvas mitte ainult ei liigu, vaid nihestub ja moondub. Kui nii on juhtunud, siis ainus lahendus on operatsioon - luust tuleb raiuda välja jupp, jalg tuleb keerata paika tagasi ning läbi luu tuleb lükata metallvarras. Hallux valgus on üsna sageli esinev probleem ja seda eriti nende naiste seas, kes on juba aastaid kõrgeid kontsi kandnud. Operatsioonist taastumine võtab aega mitu kuud.

Naistele soovitatakse kontsakõrgust kuni seitse sentimeetrit. Samuti soovitatakse minna kingi ostma päeva lõpus, kui jalad on rohkem paistes - nii saab parema ülevaate sellest, kuidas kingad tegelikult sobivad.

Teine viga, mida naised kingi valides teevad, on teravatipuliste kingade soetamine. Sellised kingad suruvad varbad kokku, mille tulemusel võib tekkida haamervarvas. Seda saab parandada vaid operatsiooni teel, kus varbaluust lõigatakse välja jupp ning metallvardaga fikseeritakse see taas õigesse asendisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles