Tee ehitamine ohustab Aafrika loodusimet

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serengeti sebrad ja gnuud
Serengeti sebrad ja gnuud Foto: Wikipedia.org

Looduskaitsjate sõnul ohustab uue tee ehitamine Aafrika ühte loodusimet – suurte imetajate iga aastast rännakut läbi savanni.

Rohkem kui miljon looma liigub uute värskete rohumaade otsingutel paigast paika, kirjutab Daily Mail.

Sebrade, pühvlite, antiloopide, gnuude ja muude loomade rännak Tansaaniast Kenyasse ja tagasi on aastakümnete jooksul kohale meelitanud nii zoolooge kui ka turiste.

Kuid nüüdne tee-ehitusplaan võib jäädavalt kogu ökosüsteemi lõhkuda ning loomade rännakut takistada.

Tansaania valitsuse otsus ehitada uus tee kahe linna, Kilimanjaro mäe lähistel asuva Arusha ja Victoria järve ääres asuva Musoma vahele, kutsus esile pahameeletormi.

Praegu peavad nende kahe linna elanikud tegema teise linna pääsemiseks üle 400-kilomeetrise ringi.

«Uus tee ei aitaks ainult kahte linna ühendada ning aega ja raha säästa, vaid tooks teeäärsetesse piirkondadesse ka töökohti ning kergendaks kaupade liikumist,» sõnas Tansaania rahvusparkide esindaja Pascal Shelutete.

Kuid ta lisas, et sellist suurt tee-ehitusprojekti ei saa siiski enne käivitada, kui on hinnatud selle mõju looduskeskkonnale.

480 kilomeetri pikkusest uuest kahe sõidureaga teest 64 kilomeetrit kulgeks läbi kuulsa Serengeti looduskaitseala. Siiski ei tulevat see teeosa asfaltkattega, vaid pigem on nagu külavahetee.

Kuid looduskaitsjate arvates takistab isegi see tee loomade tavapärast liikumist.

Facebooki tekitati lehekülg Stop The Serengeti Highway (Peatage Serengeti maantee). Eilse seisuga oli juba rohkem kui 2000 teevastast endast märku andnud.

Hollandi Gröningeni ülikooli zooloogi Grant Hopcrofti sõnul uus tee mitte ainult ei sega loomi, vaid meelitab kohale ka suure hulga salakütte ning see aitab kaasa ka haiguste levikule.

Asjatundjate sõnul liigub igal aastal juulist oktoobrini 1,8 miljonit pühvlit, 500 000 sebrat ning muud looma ühest paigast teise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles