Somaalia mereröövlid elavad laia elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraat kaaperdatud laeva pardal
Somaalia piraat kaaperdatud laeva pardal Foto: AFP / Scanpix

«Mereröövlid kaaperdasid Somaalia vetes aluse» on juba aastaid olnud uudisteagentuuride üks põhiteemasid.

Somaalia rannikuvetes tegutsevatele mereröövlitele sobivad röövimiseks nii luksusjahid kui ka rahvusvahelist toiduabi vedavad laevad, kirjutab AFP.

Viimase aastaga on aga laevade kaaperdamine mitmekordistunud ning isegi välismaised sõjalaevad ei suuda piraate kontrolli alla saada.

Merel röövimise lisandumine ei ole üllatus, sest see on võrdlemisi lihtne raha teenimise viis. Piraatide kõige suurem sissetulek on lunarahadest ja see kajastub ka nende elustiilis. Vaestes riikides on piraadid lausa kuulsused ja elavad laia elu.

Siyad Mohamed koos oma meeskonnaga sai selle aasta mais kaaperdatud Saksa laeva eest üle poole miljoni euro lunaraha. Mohamed kavatseb selle summa paigutada narkootikumide salakaubandusse.

«Meil nappis raha narkolaadungi jaoks. Nägime Saksa laevas võimalust ja haarasime sellest kinni,» selgitas piraat.

Mohamedi meeskond töötab kolmes vahetuses. Üks grupp otsib merel ohvreid, kaks ülejäänut ootavad oma korda ja teevad rünnakuks ettevalmistusi.

Tavapärane on, et mereröövlid ei ründa aluseid oma suure laevaga, vaid väikeste kiirpaatidega. Rünnatava aluse juurde jõudnud, ronivad nad tekile, vangistavad meeskonna ja nõuavad lunaraha.

Mereröövlite elukohaks olevas Puntlandi maakonnas tuntakse neid väga hästi. Neil on luksusautod, kallid villad ja neile kuuluvad mitmed kohalikud firmad.

Ka Jama Shino on saanud rikkaks laevade röövimisega. Hiljuti ta abiellus ja korraldas Puntlandis pulmad, milliseid ei oldud nähtud viimased sada aastat.

«Me ei karda Somaalia valitsust. Oleme naiste romantilised iidolid ja paljud tahaks meiega abielluda,» sõnas mees.

Suured lunarahad võimaldavad mereröövlitel ka kohalikke ametnikke ära osta.

Somaalias ei ole korralikku keskvalitsust olnud alates 1991. aastast, mil diktaator Siad Barren kaotas võimu. Alates sellest ajast kuni siiani on seda riiki kõigutanud erinevate rühmituste vahelised sõjad.

Juba kolm aastat ei ole Somaalias ka vihmaperioodi olnud. Maailma toiduabiorganisatsioon WFP andmetel vajab selles riigis kaks miljonit inimest toiduabi ja selle aasta detsembriks võib see arv tõusta 3,5 miljonini.

Kuid mereröövlite tegevuse tõttu ei pruugi toit abivajajateni jõuda ning enamik toiduabi saadetistest on peatatud.

Sellise olukorra tõttu andis ÜRO julgeolekunõukogu mitme riigi sõjalaevadele õiguse tungida Somaalia rannikuvetesse, takistamaks mereröövlite tegutsemist.

Sõjalaevadel tegevust jätkub, sest Somaalia rannik on Aafrika pikim – 3700 kilomeetrit.

Viimane uudis piraatide tegevuse kohta tuli möödunud nädala neljapäeval, kui uudisteagentuurid teatasid, et «Somaalia mereröövlid kaaperdasid Tai kaubalaeva».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles