Muusikud toovad külakosti Ahvenamaalt

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvenamaa viiuldajad annavad Eestis neli kontserti.
Ahvenamaa viiuldajad annavad Eestis neli kontserti. Foto: Erakogu

Ahvenamaa viiuldajate ansambel Kvinnfolk annnab suvise pööripäeva paiku Eestis neli kontserti: Kihnus, Manijal, Pärnus ja Viljandis.

Kvinnfolk, sõnasõnalises tõlkes ‘naisterahvas,’ on ansambel, milles kümmekond naist mängivad kuulsas speelmanni ehk koolitamata külaviiuldaja stiilis, üheteistkümnes tõmbab lõõtsa ning kaheteistkümnes paneb helama harmooniumi.

Kvinnfolgi repertuaaris on peamiselt tantsulood rootsi rahvamuusikast, ent nii mõnigi meloodia ja motiiv on tuttav eestigi rahvamuusikast.

Kvinnfolki asutas enam kui kakskümmend aastat tagasi agar viiuliõpetaja ja Ahvenamaa muusikaakadeemia kaaaegne juhataja Siv Ekström, kes on siiani Kvinnfolgi esimängija.

Ansambel on korduvalt esinenud Rootsis, Norras, Taanis, Saksamaal. Iga aasta augusti esimesel laupäeval kogunevad külaviiuldajad üle kogu maailma Ahvenamaalle Önningeby kunstimuuseumisse, et seal koos Kvinnfolgiga mängida erinevate rahvaste meloodiaid.
Eestis on Kvinnfolk esimest korda.

Kihnus ja Manijal on lisaks kontsertidele ja ühistantsule veel kavas aidata Kihnu lapsi, kes tahavad taastada pärimuslikku viiuldamist. Kontsertidel kogutavad annetused lähevad Kihnu poiste-tüdrukute viiuliõppe toetuseks.

Laupäeval, 19. juunil toimuvad Manija saarekeskuses õpitoad neile lastele, kes on tahavad viimistleda oma viiulimänguoskusi.

Et Ahvenamaa naisviiuldajate külaskäik on langeb suvise pööripäeva aega, siis on kavas kõigi kontsertide eel püstitada ka meiupuud, mis asendavad Skandinaavias, Saksamaal ja mujal Kesk-Euroopas jaanituld.

Meiupuud ei kerki sugugi mitte selleks, et meile, eestlastele, omaseks saanud kombeid välja tõrjuda. Pigem on meiupuude püstitamise eesmärk näidata teiste rahvaste rituaale ja anda aimu nende ilumeelest.

Kuidas teisiti saakski südasuvel rootsi rahvatantsus kaasa lüüa, kui mitte rohelisel murul ning lõhnava meiupuu ümber.

Kvinnfolk kontserdid
Reedel, 18. juunil kell 20 Kihnu rahvamajas
Laupäeval, 19. juunil kell 20 Manija saarekeskuses
Pühapäeval, 20. juunil kell 12 Pärnu uue kunsti muuseumis
Pühapäeval, 20. juunil kell 16 Viljandi uue kunsti muuseumis
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles