Purgitäis Prantsusmaa puhast mägiõhku müüdi Hiinas 860 dollari eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liang Kegang näitamas purki Prantsusmaa mägiõhuga
Liang Kegang näitamas purki Prantsusmaa mägiõhuga Foto: SCANPIX

Hiinas Pekingis tegutsev kunstnik Liang Kegang saabus reisilt Lõuna-Prantsusmaale tagasi puhaste kopsude ja purgiga, milles on puhast Prantsuse Alpide mägiõhku.

Hiinas on õhusaaste suur ning puhas õhk on seal sellepärast väga hinnas, edastab Huffington Post.

Ta pani Prantsuse õhu oksjonile ja sai selle eest 5250 jüaani (860 dollarit).

«Õhk on tegelikult meie suurim väärtus, kuna see on tasuta ning seda saavad hingata nii jõukur kui kerjus. Prantsusmaalt kaasa toodud purgitäie õhuga tahtsin näidata, et Hiinas ei saa õhukvaliteediga rahul olla,» selgitas kunstnik.

Liangi kaasa toodud õhk on klaaspurgis, millel on hermeetiliselt suletav kaas. Sellel on ka silt, millel on kirjas õhu päritolu koht – Prantsusmaa Provance`i Forcalquieri õhk ning kuupäev 29. märts.

Oksjon lõppes 30. märtsil  ning puhta õhuga purgi sai endale kunstnik ja ettevõtja Li Yongzheng, kes tegi kõige suurema pakkumise.

Liang ei ole esimene hiinlane, kes välismaalt kaasa toodud värsket õhku müüb.

Hiinas on juba üsna palju neid linnu, kus tervisele kahjulik sumu on igapäevane nähtus. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Hiina õhus kahjulike ainete kogus lubatud tasemest märgatavalt kõrgem.

Selle tõttu kannavad hiinlased sageli maske.

Selle aasta veebruaris korraldasid Hiina kunstnikud Pekingis Taevase templi pargis protesti heites pikali, kandes maske ning teeseldes, et nad on surnud.

Märtsis aga tegid Lõuna-Hiinas Changshas kunstnikud «viimase elaniku matused» näitamaks kui ohtlik võib õhusaastatus pikas perspektiivis olla.

Hiina president Xi Jinping tegi  möödunud kuul Hiina saastatud õhu teemal nalja, et Guizhou peaks hakkama oma puhast õhku müüma. Kohalik turismiamet haaras sellest ideest kinni ning hakkas tootma suveniiri – puhas õhk klaaspurgis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles