Facebooki pildid tekitavad naistele kehakomplekse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki pandud pildid tekitavad naistele kehakomplekse?
Facebooki pandud pildid tekitavad naistele kehakomplekse? Foto: SCANPIX

Briti ja USA sotsiaaluurijate sõnul võib neil naistel, kes vaatavad sageli Facebookist oma sõbrannade pilte tekkida enda keha suhtes kompleksid.

Mida enam naised vaatavad selfie`sid ja teisi fotosid sotsiaalmeedias, seda ebakindlamaks võivad nad muutuda, kuna võrdlevad aina enam end teistega, kirjutab BBC.

«Sõprade fotod võivad staaride fotodest isegi ohtlikumad olla, kuna esimestega on emotsionaalne side. Massimeedia annab pildi, milline peaks keha olema ning paljud ei vasta enda arvates sellele pildile,» selgitati.

Nad jätkasid, et tavameediaga võrreldes on sotsiaalmeedial suurem mõju, sest sellesse meediasse edastavad oma seisukohti inimesed, kellega ollakse lähedastes suhetes.

Samas on tehtud vähe uuringuid, millise kuvandi loob sotsiaalmeedia inimkehast.

Noored naised panevad endast sotsisaalmeediasse rohkem fotosid kui noored mehed. Samuti on sotsiaalmeedia kasutajate hulgas rohkem naisi.

Šotimaa Strathclyde´i, USA Ohio ja Iowa ülikooli teadlased uurisid 881 ameeriklannast üliõpilast.

Naised vastasid küsitlusele Facebooki kasutamise, söömisharjumuste, treeningute ja kehaimidži kohta.

Uuringus ei leitud seost negatiivse kehaimidži ja söömishäirete vahel, küll aga on seos sotsiaalmeedia ja negatiivse kehaimidži vahel.

«Mida enam aega naised Facebookis veetsid, seda enam nad võrdlesid oma keha sõbrannade kehadega ning seda enam ilmnes, et nad tundsid enda keha suhtes negatiivsust,» teatasid uurijad.

Strathclyde´i ülikooli uurija Petya Eckleri sõnul ei saa seostada Facebooki pidevat kasutamist ülesöömisega, küll aga on seos oma kehasse negatiivse suhtumise tekkimisega.

Seda põhjustab sõprade, tuttavate ja kaaslaste piltide vaatamine ja nende arvamuste ületähtsustamine.

Eckler lisas, et tänapäeva popkultuuri teemad keerlevad sageli kehakaalu ja kehakuju ümber ning see on globaalne fenomen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles