Kuidas juua kohvi nii, et aroom oleks tugevaim?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas juua kohvi nii, et aroom oleks tugevaim?
Kuidas juua kohvi nii, et aroom oleks tugevaim? Foto: SCANPIX

Hommikukohv on päeva alguses üks parimaid asju.

Hiljutine uurin näitas, et kohvi maitse on parem siis, kui võtta seda jooki suurte lonksude, mitte väikeste sõõmudena, edastab news.com.au.

Itaalia Napoli ülikooli teadlasi huvitas, kuidas inimesed kohvi joovad ning kuidas kohvi aroom ja maitse kõige paremini esile tuleb.

Teadlased vaatlesid kohvilonksude suurust ja erinevaid joomisviise. Tulemuseks saadi, et mida suurem lonks, seda tugevam aroom.

«Suur lonks toob küll maitse esile, kuid samas sõltub see jooja suus olevatest bakteritest ja limast. Suur limakogus seguneb kohviga ja tugevdab aroomi,» selgitati.

Kohvi aroom on seotud maitsega. Samas sõltuvad need ka valmistusviisist.

Teadlased katsetasid kokku nelja liiki kohvi – americani, mokat, napolitanot ja espressot.

Leiti, et espressol tuli maitse enim esile siis kui võeti suured lonksud. Uurijate sõnul on see vastuolus, sest espresso on just selline kohv, mis on mõeldud aeglaselt joomiseks. Ka teiste kohvide puhul mängisid suured lonksud rolli.

Uurijad lisasid, et nende saadud tulemused ei tähenda seda, et nüüd tuleks kõigil oma kohvijoomise harjumusi muuta.

«Kohvi joomine ei ole nagu veini joomine, kus väikesed sõõmud aitavad aroomi ja maitset paremini esile tuua, kuid eks igaüks naudi kohvi nii nagu harjunud on,» nenditi.

Uurijate sõnul ei pruugi aga suitsetajad kohvi ega veini lõhna ja maitset nii hästi tunda kui mittesuitsetajad, sest tubakas ja lisaained kahjutavad maitsemeelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles