Viis «Troonide mängu» tegelast, kes võivad põhineda kunagi elanud siniverelistel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cersei
Cersei Foto: gameofthrones.wikia.com

Telekanali HBO menusarja «Troonide mäng» neljas hooaeg jõuab vaatajateni alates 6. aprillist.

See sari põhineb USA kirjaniku George Martini raamatul «Jää ja tule laul», edastab Live Science.

Martin on mitmes intervjuus öelnud, et ta sai oma fantaasialoo jaoks inspiratsiooni ajaloosündmustest nagu näiteks keskaegselt Inglismaal aset leidnud Rooside sõjast.

Live Science vaatas lähemalt viite «Troonide mängu» tegelast, kes võivad põhineda kunagi elanud aadlikel, kuningatel ja kuningannadel.

Kuninganna Cersei – selle kuninganna saatus on sarnane paljude keskaegsete kuningannade saatusega: nad sunniti väga noorena poliitilistel põhjustel abielluma.

Cerseil olevat sarnastust mõlema Rooside sõjas sõdinud poole – Lancasteride ja Yorkide – naistega. Kahe dünastia vaheline sõda algas pärast kuningas Edward IV surma  ja kestis 1455 – 1487.  Edward IV lesk oli imekaunis Elizabeth Woodville. Ta tegi kõik, et troonile saaks tema poeg Edward V.

Cerseil on sarnasust ka Inglise kuninga Henry VI naise Margaret of Anjouga, kes kuulus Lancasterite hulka. Henry VI oli vaimse tervise probleeme ja selle tõttu valitses tegelikult Margaret. Henry VI konflikt Richard of Yorkiga, kolmanda Yorki hertsogiga, kes tahtis ise troonile saada, käivitas Rooside sõja.

Cersei magas oma kaksikvennaga. See oli kuritegu, milles süüdistati Inglise kuningas Henry VIII teist naist Anne Boleyni. Ajaloolaste arvates oli Anne lihtsalt mustamise ohver ning ei teinud seda, mida seriaalitegelane Cersei.

Kuningas Joffrey – Martini fantaasia üks julmemaid tegelasi ning Cersei poeg ta kaksikvenna Jamiega. Joffrey saatus meenutab mõnevõrra Inglise kuninga Richard II saatust. Ta sai kuningaks 1377. aastal, kui ta oli vaid kümneaastane. Ajaloolaste arvates oli Richard II vaimse puudega. Samas aga võimekam kui seriaalitegelane Joffrey. Joffrey jääb külmavereliseks Blackwater Bay lahingus, Richard II aga tuleb 14-aastaselt kergelt toime talupoegade mässuga, mis toimus 1397. aastal. Samas aga lasi ta hukata üsna kõrgel kohal olnud isikuid ning selle tõttu hakati teda türanniks pidama.

Seriaali Joffrey on sama julm.

Margaret of Anjou poja Edwardi, Westministeri printsi kohta on alles paar kirjutist, kus teda tembeldatakse vägivaldseks sõjaihaldajaks. See kehtib ka Jeoffrey kohta. Samas aga oli keskaeg üsna julm ning sõjad tavalised. Edward hukkus 17-aastaselt Tewksebury lahingus.

Joffreyl olevat sarnastust ka Henry VIII, kes oli sariabielluja ning ta kuuest naisest kaks kaotasid elu timukakirve all.

 Daenerys

Seriaali Draakonite emal Daenerysil on sarnasust Henry Tudoriga, kes oli lõpuks Rooside sõjas võidukas. Daenerysi vanaisa oli kunagi olnud Raudtroonil. Henry tahtis ka Inglise troonile saada, kuna ta ema oli kuningas Edward III neljanda poja lapselapselaps. Poeg oli samas ebaseaduslik.

Nagu Daenerys nii ka Henry elas enamiku oma noorusest eksiilis. Ta kogus Prantsusmaal armee enne kui lõi kuulsas Bosworthi lahingus kuningas Richard III 1485. aastal. Ta sai siis troonile Henry VII nime all.

Henry sõnul põlvnes ta otseliinis legendaarsest kuningas Arthurist. Talle meeldis kanda ka lippe, millel olid draakonid. Tudorite suguvõsa vapil on punane draakon.

Robb Stark – see tegelane on juhtinud seriaalis mitu korda armeed põhjas võidule, kuid talle on olnud probleemiks abiellumisküsimused. Robb oleks pidanud abielluma Frey dünastia mõne naisega, et luua selle abil sõjaline liit. Selle asemel abiellub ta aadlidaamist ravitsejaga, eks ei ole pärit Westerosist.

Umbes sama lugu toimus ka kuningas Edward IV, kes katkestas kihluse Prantsuse kuninga Louis XI tütre Anne of France`iga. Ta abiellus salaja Elizabeth Woodville´iga. Ajaloolaste sõnul oli tegemist armastusabieluga, mitte aga poliitilise liiduga. Warwicki krahv, kes püüdis Inglise kuningat  Prantsuse kuninga tütrega paari panna, muutus Woodville`i perekonna peale armukadedaks. Vastupidiselt Robbile sai Edward IV edukaks kuningaks ning valitses oma surmani 1483. aastal.

Petyr «Littlefinger» Baelish - «Troonide mängu» palee raha eest vastutaja ja bordelli omanik saab võimule luurajatevõrgustiku abiga. Tema elu meenutab mõnevõrra Oliver Cromwelli oma, kes sündis madalasse sotsiaalsesse klassi, kuid sai lõpuks 17.sajandil olnud Inglismaa lühiajalise vabariigi lordprotektoriks.

Cromwell tõusis kõrgemale sõjaväelist karjääri tehes ning äärmuslikult usklik olles.

Littelfingeril võib sarnasus olla ka Richard Neville`iga, 16. Warwicki hertsogiga. Richard Neville´i hüüdnimi oli Warwick Kuningategija, kuna tal oli palju võimu ning ta manipuleeris kujundamaks poliitikat. Ta hukkus 1471. aastal kuningas Edward IV vastases ülestõusus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles