Malaisia ajaloost on teada veel teine kummaline lennumüsteerium

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysian Airline System lennuk Boeing 737-200, mis jäi kadunuks 1977. aastal
Malaysian Airline System lennuk Boeing 737-200, mis jäi kadunuks 1977. aastal Foto: Wikipedia.org

Malaysia Airlines lennuki kadunuks jäämine 8. märtsil 2014 tõi ajaloost uuesti esile 1977. aastal aset leidnud lennumüsteeriumi.

Lennufirma Malaysian Airlines System lend MH653 kaaperdati 4. detsembril 1977. aastal kui lennuk oli teel Penangist Kuala Lumpurisse, edastab cnn.com.

Selle tagajärjel kukkus Boeing 737-200 oletatavalt džunglisse.

«On kulunud 37 aastat ja me ei tea ikka tõde selle lennuki saatuse kohta,» sõnas ameeriklanna Ruth Parr, kes sel ajal oli 19-aastane.

Parr kaotas selles õnnetuses isa, kuid ei ta isa ega ülejäänud 100 reisija surnukehi ei ole leitud.

Enne nüüdset lennu MH370 kadumist oli 1977. aasta juhtum kõige enam inimelusid nõudnud lennuõnnetus Malaisias.

1977. aastal kaotas selles õnnetuses isa ka Tom Sherrington. Tema sõnul on ta leina pisut leevendanud see, et õnnetuspaiga lähedale, Malaisiasse Tanjusse on rajatud lennu MH653 ohvritele mälestusmärk, kuhu pereliikmed saavad lilli ja küünlaid viia.

Siiani ei ole suudetud kindlaks teha, kes 1977. aastal Malaisia lennuki röövis ja selle alla kukutas.

Lennu MH653 juhtum on jäänud siiani saladuseks, olgugi et mustade kastide lindistused paljastasid, mis kokpitis ja lennukisalongis juhtus. Salvestistel on kuulda laske, mille tõttu mõlemad piloodid võisid elu kaotada.

Malaisia lennundusametnike sõnul oli lennuk lähenemas Kuala Lumpurile kui see järsku muutis kurssi ja võttis suuna Singapurile. Siis toimus kokpitis tulistamine ning juhtitamatu lennuk kukkus alla soisesse džunglisse.

Kinnitamata andmetel lahvatas lennuk leekidesse ning kuulda olevat olnud ka plahvatusi. Sellegipoolest ei suudetud lennukivrakki leida ning ei ole andmeid, et tulekahju oleks lennuki täiesti hävitanud.

Kuna selle lennuki saatust ei suudeta kunagi kindlaks teha, soovitavad Parr ja Sherrington teistel, kelle pereliikmeid sellel lennul oli, keskenduda olevikule, mitte süüdlaste otsimisele.

«Aastatega on kergemaks läinud, kuid lennuki kadumine ei lähe siiski meelest. Alateadlikult otsin ikka vihjeid selle kohta, et mis juhtuda võis,» laususid ameeriklased.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles