Sebrade triibud on moskiitopeletajad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebrad
Sebrad Foto: SCANPIX

USA California ülikooli bioloogide sõnul lahendasid nad mõistatuse, miks sebradel on triibud.

Mustad ja valged triibud tekitavad moskiitodes segadust ning selle tõttu hoiavad need putukad sebradest eemal, kirjutab The Telegraph.

«Triipud aitavad sebradel valusaid moskiitohammustusi ennetada,» selgitati.

Zooloogid on sebrade triipude üle pead murdnud sajandeid.

«Sebrade monokroomsed triibud on hammustavate putukate peletajad. Need putukad on näiteks moskiitod ja tsetsekärbsed, kes hoiavad triibulistest pindadest eemale,» edastasid uurijad.

Uurijate arvates aitab inimestel triibuliste T-särkide kandmine samuti putukaid peletada. Samas aga tuleks arvesse võtta ka materjali tüüpi, sest mitte kõik materjalid ei ole efektiivsed.

Uurija Tim Caro sõnul peaks arvesse võtma ka seda, kuidas mustad ja valged triibud valgust tagasi peegeldavad. Arvestama peaks ka valguse polariseeritust, mille korral valguslainetel on eelistatud võnkumissuund.

«Polariseeritud valguse tagasipeegeldumine sõltub pinna omadustest ning sebrade karvad peegeldavad seda tagasi erineval viisil. Võimalik, et sebrade karvkattes on väga erinevate omadustega karvu, mis takistavad putukatel neile maandumise,» selgitas Caro.

Uuringus võrreldi seitsme sebraliigi, hobuste ja eeslite karvkatte paksust, tihedust ja millised karvad kuskil olid. Arvesse võeti ka nende elukeskkonda ja looduslikke vaenlasi.  

Teadlaste sõnul on kõige tõenäolisem, et sebrade triibud aitavad neil loomadel putukaid vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles