Kaisma võsateater toob lavale “Sookollid”

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Sookünka talu ja selle asukad.
Pildil on Sookünka talu ja selle asukad. Foto: Raimo Toomemäe

Kaisma võsateater etendab Kaisma Suurjärve maadel vana aida juures ja ühel korra Kurgja talumuuseumi õuel Mai Talvesti lavastust “Sookollid ehk Naisevõtt pole naljaasi”.

Tükki mängitakse Kaisma Suurjärve ääres aida juures 26. juunil kell 16, 30. juulil kell 19, 7. augustil kell 15 ja Kurgjal 3. juulil kell 15.

Kes esimest korda võsateatri etendust tuleb vaatama, saab abi suunaviitadest Sookollide taluni.

Mai Talvesti lavastuses “Sookollid ehk naisevõtt pole naljaasi” näeb, kuidas kolhoosi mindi ja soos kraave kaevati. Tükis on üheksa tegelast, peale nende etteütleja ja pillimees.

Võsateatri pere tunneb end hästi ainult õues, keset metsa, järvekaldal, rabade ääres parmude-sääskede meelevallas. Pooleks aastaks saab Kaisma inimestest grupp entusiaste, kes lavastuse kordamineku heaks kõik teeb.

Lavastuse valmimine iseenesest on hariv ja üllatuslik protsess. Talvekuudel rahvamajas teineteise üle naerdes, üksteist õpetades ja etteütlemist vajades pandi algideed paika. Kui aga ilm just lund ega vihma ei andnud, mindi kohe metsa proove tegema.

Ajastutruu näidendi lavaletoomiseks koguti teadmisi kohalikust ajaloost: et paremini tegelaskujusid mõista. Igaüks tegi, mis oskas: üks otsis riiet, teine õmbles, kolmas tuulas pööningul. Kuna inimloomusele on alati olnud omane lustlik laul, tants ja pillimäng, ei puudu see kõik tänavusuvises lavastuseski.

2008. aasta suvel alustati Kaismal taas üle aastate teatritegemisega, näidendiks valiti Hugo Raudsepa ”Mikumärdi”.

Esimene kordaminek südames, loksuti 2009. aastal paadis Kaisma Suurjärve kaldal ja kahel korral Kurgja talumuuseumi maadel, etendades Jüri Tuuliku tükki ”Pulmad Abruka moodi”.

Igal aastal kuuluvad truppi piletineiud ja fotograaf. Võsateatril on oma fännidki, sest Kaisma vaim ja võim elab võsateatris tänu kohalikele inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles