Mõisakoolid kutsuvad suvel taas külla

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasila mõisas sai mullu suvel uudistada renoveeritud mõisatorni, kus on püsiväljapanek kuulsa arstiteadlase Karl Ernst von Baeri elust ja tegevusest.
Lasila mõisas sai mullu suvel uudistada renoveeritud mõisatorni, kus on püsiväljapanek kuulsa arstiteadlase Karl Ernst von Baeri elust ja tegevusest. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kolmkümmend üheksa mõisat üle Eesti, milles asuvad koolid, on külalistele tänavu suvel avatud kuuel päeval.


Lääne-Virumaal osalevad tänavu “Unustatud mõisate” programmis Kiltsi, Lasila, Vasta ja Muuga põhikool.

Esimene mõisakoolide külastuspäev on sel laupäeval. Mõisakoolid on avatud ka 26. juunil, 10.-11. juulil, 24. juulil ja 5. augustil.

Kõikides programmis osalevates mõisates toimuvad külastuspäevadel täistundidel giidiga jalutuskäigud, avatud on näitused ja kohvikud. Lisaks korraldatakse koolide tutvustamiseks ja mõisate eripära rõhutamiseks kontserte, töötubasid ja muud huvitavat.

Remont külastamist ei takista

Kuigi Kiltsi mõisas käivad praegu remonditööd, saavad külastajad maja siiski näha. “Kõik võib-olla ei ole nii ilus ja puhas, kui on muul ajal, ja päris kõikidesse kohtadesse ei saa inimesi viia.

Igapäevaseks külastuseks avame maja siis, kui renoveerimistööd lõpevad. Aga mõisapäevadel viime kõik soovijad lossi vaatama,” lubas Kiltsi põhikooli direktor Alar Krull.

Lisaks Kiltsi lossi ning sealsete näitustega tutvumisele saavad külastajad ka pargis tähistatud õpperajal liikuda ning teha seda soovi korral giidiga. Kõikidel külastuspäevadel on võimalik näha dokumentaalfilmi “Spre Fretus - lootusele tuginedes”. Film on pühendatud kuulsa meresõitja admiral Adam Johann von Krusensterni elule ja tegevusele.

Sel laupäeval kell 11 toimub Kiltsi mõisas kammermuusikakontsert, esinevad Taavi Reimets klarnetil ja Diana Liiv klaveril.

Ametis õpilasgiidid

Vasta koolis on saanud tavaks, et külastuspäevadel tutvustavad mõisat ja selle ümbrust õpilasgiidid. “Nii on see ka tänavu,” ütles Vasta kooli direktor Ülle Viller. Viller on varem rääkinud, et noored giidid suudavad hästi esineda, on end ajalooga kurssi viinud ning oskavad välja tulla ka ootamatutest olukordadest, kas või mõnda legendi rääkides.

Külastuspäevadel on Vasta koolis avatud käsitöötuba ja kunstiesemete müügipunkt.
“Sellel aastal toimuvad paljudes mõisakoolides kellakolme­kontserdid. Meil esinevad sel laupäeval kohalikud laululapsed,” rääkis Ülle Viller.

Lasila mõisa külastajatele pakutakse võimalust külastada Baeri torni, mis valmis alles kevadel ning kus saab näha näitust kuulsa arstiteadlase elust ja tegevusest.

Külastuspäevadel töötab ka Lasilas meisterdamistuba - valmistatakse liivakaarte, viljeldakse klaasi- ja kivimaali ning tehakse muud põnevat.

Eesti Mõisakoolide Ühenduse eestvõttel ajaloohuvilistele korraldatav külastusmäng toimub tänavu juba seitsmendat aastat.

Sellise ettevõtmisega tahetakse kaasa aidata kultuuripärandi säilitamisele, piirkonna identiteedi ja maine kujunemisele, inimeste silmaringi laiendamisele ning kooli ja piirkonna koostööle.
Mängu nimi “Unustatud mõisad” on tulnud tõigast, et mõisas paiknevat kooli teavad inimesed küll, kuid ajalooline hoone, varasem staatus ja sellega seotud inimesed on tihti tähelepanuta jäänud.

Külastusmäng

• Mõisad on külastuspäevadel avatud reeglina kella 10-18.40.
• Mõisamängust osavõtjad saavad esimesest külastatavast mõisast osalejaraamatu, millesse koguvad külastuspäevadel mõisatest templeid.
• Vähemalt 10 mõisat külastanute vahel loositakse välja kutseid sügisel Maidla mõisas toimuvale teatrietendusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles