Brüsseli pissiv poiss kandis Gruusia rahvarõivaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. veebruari hommikul riietati Belgia eesti seltsi algatusel juba traditsiooniliselt eesti rahvariietesse Brüsseli sümbol Manneken Pis.
24. veebruari hommikul riietati Belgia eesti seltsi algatusel juba traditsiooniliselt eesti rahvariietesse Brüsseli sümbol Manneken Pis. Foto: AFP / Scanpix

Brüsseli ühe sümbolina tuntud pissivat poissi (Manneken Pis) sai möödunud nädala lõpul näha Gruusia rahvarõivastes.

Teo taga oli grupp Brüsselis elavaid grusiine, kes tahtsid sellega juhtida tähelepanu Gruusia sündmustele, kirjutab AP.

«Rahvariided on meie jaoks tähtis sümbol. Vene impeeriumisse kuulumise ajal tähendas rahvariiete kandmine võõrvõimule vastu hakkamist,» selgitas üks Brüsseli grusiin.

Gruusia on mitmel korral Venemaale kuulunud. 1783.aastal sõlmis Gruusia kuningas Erekle II Venemaaga protektoraadilepingu. Seejärel kuningas pagendati ja 1801- 1811 liideti Gruusia  Venemaa Kaukaasia asehaldurkonnaga. 1918 kuulutati Gruusia iseseisvaks. 1922 – 1991 oli NSV Liidu liiduvabariik, 1991 taasiseseisvus.

1991 – 1992 oli kodusõda, 1991 kuulutas Abhaasia end ühepoolselt iseseisvaks. Sellele järgnenud Gruusia keskvalitsuse ja Abhaasia iseseisvuslaste kokkupõrge lõppes 1994 sõlmitud vaherahuga. 2003. aasta massimeeleavalduste käigus kukutati kaheksa aastat riiki juhtinud Eduard Ševardnadže. 2004. aastal presidendiks valitud Mihheil Saakašvili on võtnud suuna ühinemisele NATO ja EL-iga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles