Higilõhn paljastab nii mõndagi potentsiaalse partneri kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Higilõhn paljastab nii mõndagi potentsiaalse partneri kohta
Higilõhn paljastab nii mõndagi potentsiaalse partneri kohta Foto: SCANPIX

Šotimaal rahvusvahelisel teadusfestivalil tehtud ettekande kohaselt paljastab higilõhn nii mõndagi huvitavat potentsiaalse partneri kohta.

Higilõhna järgi saab teha kindlaks tervislikku seisundit ning ka potentsiaalse partneri atraktiivsust, edastab Daily Mail.

Teadusfestivalil tehti katse, milles osalejatel anti nuusutada üksteise higilõhna.

«Kõik teavad ütlust «armastus esimesest silmapilgust». Tegelikkuses on see hoopis nina ja lõhnad, mitte silmad, mis selleni viivad. Tegime katse, milles kinniseotud silmadega katsealused nuusutasid võõraste kaenla alt higilõhna. Neil tuli valida, milline lõhn neile enim meeldis,» sõnas teadlane Zoe Cromier.

Ta lisas, et paljudel tekkis kõige enam meeldinud kehalõhnast lausa sõltuvus.

«Igal inimesel on oma spetsiifiline keha- ja higilõhn. Selle määrab ära geenidekompleks MHC. Lisaks näitavad need geenid ka immuunsüsteemi tugevust või nõrkust ning võimet haigustega võidelda,» selgitas teadlane.

Cromieri sõnul on inimesed programmeeritud nii, et nad suudavad lõhna järgi teha kindlaks, millise inimesega on võimalik saada kõige tugevamaid ja terveid järglasi.

«Inimesi tõmbab nende poole, kellel on erinevad geenid. Mida erinevamad on partnerid geneetiliselt, seda tugevamaid järglasi saadakse,» nentis teadlane.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et vastassoost isiku atraktiivsuse kohta langetatakse otsus esimese 30 sekundi jooksul pärast esmakohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles