Ameeriklanna pidi valima enda ja lapse elu vahel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklanna pidi valima enda ja lapse elu vahel
Ameeriklanna pidi valima enda ja lapse elu vahel Foto: SCANPIX

Kui USAs New Yorgis elav naine möödunud aastal rasestus, ütlesid arstid talle kohe, et tal tuleb langetada fataalne otsus- valida kas enda või lapse elu.

Vähki põdenud Elizabeth Joice`ile öeldi varem, et ta ei saa kunagi lapsi,  edastab stuff.co.nz.

Kui ta aga 2013. aastal lapseootele jäi, mõistis ta, et see on ainus võimalus laps saada.

«Lapse saamine on tema jaoks maailma kõige tähtsam asi,» sõnas naise abikaasa Max Joice.

Paar pidi otsustama, kas katkestada vähiravi tõttu rasedus või lükata lapse nimel ravi edasi.

«Kui nüüd teha abort ja hiljem selgub, et ma ikka ei saa lapsi, siis ei elaks ma seda üle. Minu ainus võimalus laps saada on nüüd,» vahendas mees naise sõnu.

Elizabeth ja Mark olid koos olnud kaks aastat, kui naisel diagnoositi 2010. aastal vähk. 

«Samal päeval, kui arstid teatasid ta vähidiagnoosist, kosisin ma teda. Ta sõnas siis, et me läheksime ümbermaailmareisile ja ta tahaks surra reisides. Me abiellusime üks kuu hiljem,» meenutas mees.

36-aastasele Elizabethile tehti neli korda keemiaravi, operatsioon ning siis veel kord keemiaravi, et kasvaja tagasi ei tuleks.

Vastu ootusi avastas naine 2013. aasta juunis, et ta ootab last.

«Me oletasime, et seda ei saa juhtuda, kuid see juhtus. Samas aga üks kuu pärast keemairavi lõppemist oli vähkkasvaja tagasi,» nentis mees.

Elizabethile tehti uus operatsioon ja kasvaja eemaldati. Samas ei saanud talle raseduse tõttu teha kõiki vajalikke uuringuid. See tähendas, et arstidel ei olnud aimugi, kas vähkkasvaja vohab edasi või on peatunud.

Tütar Lily sündis selle aasta jaanuaris kaks kuud enne tähtaega keisrilõike abil. Elizabethi tervis halvenes, kuna siirded olid jõudnud kopsudesse, südamesse ja makku.

«Me jätsime hüvasti. See tundus mulle nagu mingi film. Ma lihtsalt istusin ja nutsin. Püüdsime rääkida, kuid see oli raske,» meenutas mees.

Elizabeth pääses pärast Lily sündi korraks koju, kuid üsna varsti viidi ta haiglasse tagasi. Ta suri 9. märtsil, olles valinud lapse, mitte enda elu.

14. märtsil 1977. aastal sündinmud Elizabeth jäi üsna varakult orvuks. Ta töötas end ise üles ja oli edukas kinnisvaramaakler. Samuti tegeles ta heategevusega, aidates vähihaigeid.

Paari sõbrad koguvad raha, et aidata Maxil tütar Lily üles kasvatada.

Selle perega juhtunust tehti dokumentaalfilm «40 nädalat».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles