Pildid: inglannal on kummaline foobia – ta kardab juustu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannias Kentis Herne Bays elaval naisel on kummaline foobia, nimelt ta kardab juustu.

22-aastane Melissa North kardab minna toidupoodidesse, kuna seal on juustud müügil, edastab Caters News.

Northi sõnul satub ta juustu nähes kohe paanikasse ning tal tekib hirm. Inglanna sõnul tekkis tal juustufoobia nelja-aastasena. Alates sellest ei suuda ta olla ruumis, kus on juustu ning ta ei söö juustu.

«Juustu nägemine, puudutamine või söömine on minu jaoks sama kui inimesele, kes kardab näiteks ämblikke ja tal käsitakse võtta tarantel kätte,» selgitas naine.

Ta lisas, et toidu ostmine on tema jaoks üsna keeruline tegevus ning ta peab pingutama. Samuti on ta proovinud erinevaid psühhoteraapiaid oma foobia raviks, kuid need ei ole seni aidanud.

Foobia piirab tema elu. Northi pere ja sõbrad ei saa ta juustuhirmust aru ja arvavad, et ta teeskleb.

Wikipedia: foobia ehk haiguslik kartus on ärevustunne, mis tekib mingi kindla nähtuse või elusolendi ees, mida tajutakse tegelikust ohtlikumana.

Selliseid objekte või situatsioone hakatakse vältima või talutakse neid väga suure ebamugavustundega. Kõrgenenud ärevus väljendub kehaliste sümptomitena: südamekloppimine, hingeldamine või hingetuse, higistamine, külma- või kuumahood, jalgade, käte ja/või keha värisemine, tasakaalutuse ja/või nõrkustunne, iiveldus, pearinglus, kohisemine kõrvades, värvilised täpid silme ees või muud nägemishäired, suukuivus ja tung urineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles