Norra sõjaväes katsetatakse unisex magamiskasarmutega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra sõdurid
Norra sõdurid Foto: SCANPIX

Norra sõjaväes käivitati eksperiment, milles mõlemast soost sõdurid pandi magama samadesse magamiskasarmutesse ehk naissõdurid magavad samas ruumis meessõduritega.

Osa sõjaväeasjatundjaid on arvamusel, et tegemist on ohtliku eksperimendiga, mis võib kaasa tuua seksuaalse ahistamise, edastab The Local.

Mõlemale soole mõeldud magamisksarmutega katsetatakse Põhja-Norras asuvas sõjaväebaasis. Igas magamisruumis on neli meest ja kaks naist.

Naiste sõnul on selline magamiskorraldus aidanud neil kergemini armee osaks saada ja nad tunnevad end olevat «poistekambas teretulnud».

Selle kohta kirjutas raporti soolise võrdõiguslikkuse asjatundja Ulla-Britt Lilleås.

«Unisex magamisruumides ei ole midagi imelikku. Need on omal kohal, kuna sooline võrdõiguslikkus on üha enam kanda kinnitanud. Kui mehed ja naised jagavad magamisruumi, siis süveneb see veelgi,» lausus raporti kirjutaja.

Üks Norra naissõdur ostis endale unisex-magamise jaoks isegi ekstrasuure aluspesu, et oma seksapiilsust peita.

«Sõjaväes ei ole kohta seksapiilsusele, vaid ainult sellele, kas saad kaaslast raskes olukorras usaldada või mitte,» sõnas anonüümseks jääda soovinud naissõdur. Tema sõnul on unisex magamisruumid suurepärased.

Norra armees on viimasel ajal palju ümberkorraldusi tehtud. Näiteks möödunud aasta novembris teatati, et sõdurid hakkavad saama nädalas korra tervislikku taimetoitu, kuna see aitab võidelda kliimamuutusega.

2013. aasta augustis aga teatati, et meessoost sõdurid tohivad kasvatada oma juuksed pikaks, kuid peavad sel juhul kandma patse, nagu on ette nähtud naissõduritele.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles