Suveajale üleminek võib häirida unerütmi mitmeks kuuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suveajale üleminek võib häirida unerütmi mitmeks kuuks
Suveajale üleminek võib häirida unerütmi mitmeks kuuks Foto: SCANPIX

Soomes tehtud uuring näitas, et märtsi lõpul suveajale üleminek võib rikkuda une ja ärkveloleku tsükli mitmeks kuuks.

Soome terviseinstituudi teadlase Timo Partoneni sõnul kaasneb kella keeramisega katkendlik ja vähemkvaliteetsem uni, edastab iltalehti.fi.

«Kella keeramine toob kaasa selle, et une rütm on häirunud. Tõsised uneprobleemid võivad kesta vähemalt nädala. Neil inimestel aga, kes on harjunud õhtuti kaua ja öisel ajal üleval olema, võib une-ärkveloleku rütm normaliseeruda alles mitme kuuga,» teatas uurija.

Ta lisas, et Saksamaal tehtud uuring näitas, et on ka neid «öökulle», kes ei suuda suveajaga üldse toime tulla, vaid nende uni jääbki katkendlikuks.

«Nende magamise ja ärkveloleku aeg kogu suveajal olemise on vähem kvaliteetne ning nad tunnevad sageli väsimust,» lausus Partonen.

Rootsis tehtud uuringus aga märgati, et suveajale üleminek toob kaasa südame- ja veresoonkonnaprobleeme.

«Rootslaste uuring paljastas, et pärast suveajale siirdumist esineb keskmisest rohkem infarkte ja muid südame-veresoonkonna probleeme. Neid esineb palju ka inimestel, kes töötavad vahetustega. Mõlemal puhul mõjutab väline kellaaja muutus inimeste sisemist kella. Ja just see nihe mõjub enim südamele ja veresoonkonnale,» lausus soomlane.

Partoneni sõnul ei ole sügisel talveajale siirdumisel nii suurt mõju inimorganismile, kuid ka siis võib probleeme ette tulla.

Partoneni arvates saaks terviseprobleeme ennetada suveajale üleminekust loobumisega. Ta soovitas Soome viia Kesk-Euroopa ajale.

«See annaks talvel ühe tunni valget aega lisaks. Suvel on nii hommikul kui õhtul valget aega piisavalt. Praeguses ajavööndis olemisega on talvehommikuti liiga vähe valget aega ja selle tõttu jääb sisemine kell nii-öelda taha. See toob kaasa väsimuse, unetuse ja kaamosetunde,» teatas soomlane.

Wikipedia: suveaeg on vööndiajast ühe tunni võrra hilisemaks nihutatud kellaaeg. Suveajale minnakse Euroopas märtsi viimasel pühapäeval kell 01:00 UTC (Universal Time Coordinated - maailmaaeg) ja tagasi vööndiajale minnakse oktoobri viimasel pühapäeval kell 01:00 UTC. Siis keeratakse ajanäitajad tund aega tagasi. Mitteametlikult nimetatakse vööndiaega ka talveajaks.

Suveaja kasutamist põhjendatakse loodusliku valguse ratsionaalsemast kasutamisest saadava elektrienergia kokkuhoiuga. Ekvatoriaalvöötmes suveaeg majanduslikku efekti ei anna ning seda seal ei kasutata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles