Oistrahhi festival toob Pärnusse tippmuusikud

, festivali kunstiline juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Oistrahhi festivali kunstiline juht Allar Kaasik.
David Oistrahhi festivali kunstiline juht Allar Kaasik. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Reedest alates on võimalik osta eriti soodsaid pileteid tänavusele 5.-23. juulini kestvale David Oistrahhi festivalile, mis toob Pärnu kontserdisaalidesse kokku kaheksa kontserti.

Oistrahhi festival soovib suvist muusikarõõmu igale pärnakale ja meie linna külalisele. On tore, et ükski muusikasõber ei pea loobuma muusikaelamustest rahanappuse pärast. Korraldajad tänavad Pärnu linnavalitsust, mis majanduslikele raskustele vaatamata toetab festivali, võimaldades omakorda pärnakatele Euroopa Liidu tõhusat kultuuritoetust.

Tänu sellele on piletihinnad uskumatult soodsad, kirikukontsert aga tasuta, pääsmeks festivali kavaraamat. Juunis on piletid müügil soodsaimate hindadega. Piletite müük algab sel reedel, 11. juunil.

Festival jätkab traditsiooni, mis sai alguse 1970. aasta suvel Pärnus Beethoveni 200 aasta juubelile pühendatud pidustustest. Tänapäeval kannab Oistrahhi festival endas pärandit, mille juured ulatuvad 19. sajandi kuurordimuusikasse ja möödunud sajandi 50-60ndate suvekontsertidesse. Nii oleme säilitanud Pärnu kultuuriväärtuse ja loonud uue, tulevikku vaatava tava.

Festival väärtustab Pärnut kui suvist muusikalinna ja muusikute loomingulise puhkuse paika, kus David Oistrahh veetis ligi 20 suve. Siin on puhanud ka Dmitri Šostakovitš ja paljud ülejäänud maailma tippmuusikud.

Pärnu ja Oistrahhi festival kutsusid kodumaale tagasi dirigent Neeme Järvi ning sealt algas dirigeerimiskursuste traditsioon.

Juba 14. korda külastab festivali ainulaadne (noor) muusik, tähtsate rahvusvaheliste konkursside neljakordne võitja Antti Siirala.

Uudne ja põnev sündmus on kohtumine meie ajastu ühe tuntuma muusikuga kogu maailmas - Poola helilooja Krzysztof Pendereckiga, kes astub festivalil üles dirigendina: maailmaesiettekandele tuleb tema teose arranžeering.

Viimastel aastatel on festivalil kõlanud ooperimuusikagi. Sel suvel on selles žanris kontserte kaks. Uudne on ooperigalaõhtu kooriga ja esimest korda esinevad Eestis kavaga "Divine" kolm sopranit Rootsist. Kammermuusika pärlina pakume kontserti, kus soleerib Oistrahhi perekonna viiuldajate traditsiooni jätkaja Valeri Oistrahh.

Tänavuse festivali kava on säravalt mitmekesine ja rõõmustab kindlasti nõudliku kuulajagi kõrva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles