Arvutimängumaratonil liigselt energiajooke joonud poiss langes koomasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid
Energiajoogid Foto: SCANPIX

Norras leidis aset juhtum, milles 16 tundi arvutimänge mänginud poiss jõi ära neli liitrit energiajooke ning langes selle tagajärjel koomasse.

14-aastane Henrik Eide Dahl vajus kokku oma kooli kohvikus niinimetatud «LAN peo» lõpul, edastab The Local.

Tegemist oli arvutimängumaratoniga.

Poiss viidi Lillehammeri haiglasse, kus ta tervislik seisund halvenes, kuna ta neerud hakkasid üles ütlema. Ta vajus lõpuks koomasse ning ta pandi hingamisaparaadi alla.

Arstidel õnnestus ta elu päästa ja ta koomast välja tuua.

«Mängisin mängu Call of Duty. Siis läks pilt eest. Esimene, mida ma haiglas üles ärgates nägin, olid mu vennad, kes nutsid,» meenutas poiss.

Ta oli juhtunut tõttu haiglas 13 päeva ning peab nüüd kõrge vererõhu ja neeruprobleemide tõttu ravimeid võtma.

«Sain oma õppetunni, et energiajooke ei tasuks liigselt tarbida. Tunnen juba, et tervis paraneb,» sõnas noor norralane.

Poissi ravinud arst Anne Kathrine Duns sõnas, et Dahl oli suremas.

«Ta seisund oli eluohtlik. Energiajook kahjustas ta närvisüsteemi, veresoonkonda, kopse ja neere,» teatas arst.

Hoolimata uurimises ei suudetud siiski lõpuni kindlaks teha, mis täpselt tekitas haigushoo ja kooma. Arstide arvates mängisid selles suurt rolli energiajoogid.

Norra terviseinstituudi asjatundja Helle Margrete Meltzeri sõnul võis probleem tekkida sellest, et Dahl jõi erinevaid energiajooke segamini.

«Norras ei ole varem sellist juhtumit ette tulnud. Lisaks kofeiinile leidub energiajookides ka aminohappeid ja kunstlikke magusaineid. Võimalik, et erinevates jookides leiduvad aineid ei sobinud omavahel ja tekitasid organismis reaktsiooni,» selgitas asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles