Suri USA « kõige vihatum mees»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fred Phelps
Fred Phelps Foto: SCANPIX

Suri USA «vihatuimaks» meheks tituleeritud Westboro baptistikiriku asutaja Fred Phelps.

Phelps oli surres 84-aastane, edastab cnn.com.

Westboro baptistikiriku teates seisab, et ta suri vanaduse tõttu.

Phelps rajas kiriku 1955. aastal. Tema ja ta jüngrid tegid aastate jooksul pidevalt avaldusi, milles teatati, mida julmal vihkab. Samuti teatakse neid sellest, et nad solvasid õnnetustes lähedasi kaotanud inimesi.

Phelpsi jüngid on näiteks rünnanud matuseid, mis nende nägemusega vastuolus olid.

Westboro baptistikiriku asutajat kutsuti sageli «USA kõige vihatumaks meheks».

 Phelps sõnas mitmes intervjuus, et teda ei häiri vihkamine.

«Kui keegi mind ei vihkaks, siis kuidas ma saaks õpetada evangeeliumit? Mul on suur missioon muuta inimeste arusaamu,» lausus ta 2006. aastal antud intervjuus.

Phelps teatas enne surma, et ootab ka vaenlasi oma matustele. Phelpsi tütre Shirley Phelps-Roperi sõnul nad ei oota matustele isikuid, kes seal oma meelsust näitavad.

Westboro baptistikiriku liikmed on enamjaolt asutaja perekonda kuulujad, kas siis vereliinis või abielu kaudu, mitte niivõrd võõrad.

Westboro kirikut tuntakse ka kui homovastast. Phelps alustas homode vastast «ristiretke» 1991. aastal Wichitas. Mees sai kogu USAs tuntuks 1998. aastal, kui ta irvitas mõrvatud homoseksuaali Matthew Shepardi üle.

«2001. aasta septembrirünnakutes ning Iraagis ja Afganistanis hukkunud USA sõdurid on jumala kättemaks kuna USAs sallitakse homoseksuaale ja homoseksuaalsust,» sõnas Phelps.

Ülejäänud baptistlikud kogudused on teatanud, et nad ei jaga Phelpsi ja ta kiriku seisukohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles