Himaalajas riskitakse mee nimel eluga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Himaalaja mäestikus asuvas Nepalis riskitakse mäestikumesilaste mee saamiseks eluga, kõikudes köisredelite küljes.

Kaski piirkonnas elava Gungi hõimu liikmed kasutavad mesilaste eemale peletamiseks suitsu, et neilt kallihinnalist mett saada, edastab Daily Mail.

Kohalike sõnul ulatub mäeküljelt mee kogumise traditsioon sajandite taha.

Metsmesilaste pesad asuvad ligipääsmatutes kohtades Himaalaja kirdeosas. Mesilased on oma pesad rajanud nii, et neile ei pääse kiskjad ligi ning on palju päikest.

Esmalt mesilased uimastatakse suitsuga ja siis korjatakse mesi kokku.

Nepali hõimu sõnul on kõige raskem töö beeže kombinesoone kandvatel meestel, kes on nöörredelil ja peavad pikkade ritvade abil mett koguma.

Tegemist on bambusest ritvadega, mis kannavad nimetust tango. Nende abil lõigatakse suured meekärjed lahti ning need püütakse kinni. Kui ei suudeta kinni püüda, siis kärg kukub maapinnale. Seal korjavad neid lapsed.

Seda Nepali hõimu aga ohustab kliimamuutuse ja mäestikumesilaste kadumise tõttu traditsioonilise eluviisi häving.

Nepal on hakanud pakkuma ka turistidele võimalust sellisel ebatavalisel viisil mee kogumist kogeda. Selle eest tuleb välja käia üsna kopsakas summa – keskmiselt 1000 dollarit.

Himaalaja mesi on väga populaarne Jaapanis, Hiinas ja Lõuna-Koreas, kus seda kasutatakse traditsioonilises holistilises meditsiinis.

Selle mee kilogrammi hind on umbes 60 dollarit.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles