Video: Kanada taevas nähti «tulekera»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada taevas nähti «tulekera»
Kanada taevas nähti «tulekera» Foto: Youtube

Kanadas Nova Scotias, Quebecis ja New Brunswickis nähti selle nädala teisipäeval «tulekera».

See ilmus seal taevasse kohaliku aja järgi umbes kell viis varahommikul, edastab cbc.ca.

Pealtnägijate ja veebikaamerate salvestistelt on näha, et tegemist on värvilise tulejoaga.

Halifaxi Saint Mary ülikooli astronoom David Lane sõnas, et tegemist võis olla väga heleda meteoriidiga.

«Maa suuna kukkunud kosmiline keha põles meie planeedi atmosfääris ära,» lausus astronoom.

Lane`i sõnul on raske teha kindlaks kui suur see olla võis.

«Selle suuruse kindlaks tegemine on raske, kuna sõltus, kui kaugel see vaatajast oli. Tegemist ei saanud siiski olla millegi väga suurega, pigem keskmise suurusega objektiga,» nentis asjatundja.

Ta lisas, et kui see objekt, mis võib olla meteoriit, langes maapinnale, siis selle leidmise võimalused on väga väiksed.

«On vaja väga täpseid videosalvestisi ja pilte, mis võimaldaks selle täpse kukkumiskoha kindlaks teha. See oleks umbes sama, mida praegu kasutatakse kadunud Malaisia lennuki otsingutes,» lausus astronoom.

Kanada aladelt on meteoriite leitud üsna harva.

«Maa suunas langeb üsna palju kosmilisi objekte, kuid enamik neist põleb Maa atmosfääris ära. Päevas saabub selliseid umbes 100 tonni. Kanadast on varem leitud vaid üks meteoriidijäänus,» lisas astronoom.

See leiti New Brunswickist Bentonist 1949. aastal.

Kanada Monctoni ülikooli astrofüüsik Francis Leblanc oli üllatunud, et säravat kosmilist objekti nähti nii laial alal.

«See põles, olles kümnete kilomeetrite kõrgusel ja selle tõttu paistis kaugele. Kui see sisenes Maa atmosfääri madala nurga alt, siis liikus ta üsna laia geograafilise ala,» selgitas asjatundja.

Oli ka neid, kes oletasid, et tegemist võis olla mõne kosmoseprügiga. Maa ümber on palju vanade satelliitide jäänuseid, millest aegajalt tükke Maale kukub.

Wikipedia: meteoorkeha on planeetidevahelises ruumis liikuv tahke keha, mis Maa atmosfääri sattudes põhjustab meteoori ning võib meteoriidina maapinnale langeda.

Meteoriit on planeetidevahelisest ruumist Maa pinnale langenud meteoorkeha jääk. Kui meteoorkeha atmosfääri allosa tihedates kihtides puruneb, võivad meteoriidid langeda meteoriidisajuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles